553

Nije namijenjeno rješavanju problema kao što su:

- problematično ponašanje pojedinaca, nesporazumi sa
  susjedima i/ili bilo kojom skupinom ljudi

- bilo kakva hitna intervencija (poplava u stanu i sl.)

- psi koji ometaju lavežom ili nisu na uzici ili nemaju brnjicu

- požari, zagađenja zraka i vode

- buka

- prijedlozi za postavljanje novih posuda za otpad, novih
  rasvjetnih tijela, semafora i slično

- žalbe na rad gradskih tijela ili bilo kojih tijela javne uprave

- bespravna gradnja

- divljanje po cestama, konzumiranje droga, javna opijanja,
  nasilje nad životinjama, preprodaja i sl.

Za to postoje nadležna tijela kojima se uvijek možete obratiti.

SLUŽBENA STRANICA

POGLEDAJTE

POPIS ULICA

GRAD METKOVIĆ

TISAK

OSMRTNICE

10.7.2020.
Nediljko Grmoja
pok. Joze
1942. - 2020.
Nediljko Grmoja

KONTAKT

domovinski rat

 

OBILJEŽENA 23. OBLJETNICA OSNUTKA
116. BRIGADE HRVATSKE VOJSKE

 

Metković, 30. studenoga 2014.

 

Obilježavanje 23. obljetnice osnutka 116. brigade Hrvatske vojske započelo je sinoć u crkvi sv. Ilije misom za sve njezine poginule pripadnike u Domovinskome ratu. Uz bivše pripadnike te brigade te članove Udruge IV gbr. HV-a i rodbinu poginulih misnome slavlju nazočili su i mnogi građani. Zahvalivši im na svemu što su učinili za Domovinu, župnik fra Peter Gulić u svojoj je propovijedi pozvao sve bivše hrvatske branitelje da ostanu složni te da se odupru izazovima vremena u kojemu živimo, kao što su se početkom devedesetih znali oduprijeti brojčano i tehnički nadmoćnijem neprijatelju.

Jutros je na Gradskome groblju sv. Ivana Nepomuka pred mnogobrojnim građanima, predstavnicima udruga proizišlih iz Domovinskoga rata, predstavnicima Grada Metkovića i političkih stranaka fra Petar održao kratak obred, nakon čega su pred Središnjim križem položeni vijenci i zapaljene svijeće za poginule pripadnike 116. brigade HV-a.

Obilježavanje obljetnice nastavilo se na početku šetališta uz Neretvu koje od danas nosi novo ime: Šetalište 116. brigade HV.

Nakon što se Magdalena Medar Ujdur osvrnula na ratni put te brigade, koja je u Domovinskome ratu s ostalim hrvatskim postrojbama obranila dolinu Neretve i šire područje, ploču s natpisom šetališta otkrila je Živka Rebac, udovica pok. Ante Repca koji je sa pokojnima Stipom Buljubašićem i Antom Kuranom  bio prvi poginuli hrvatski branitelj iz Metkovića.

Kroz brigadu je prošlo 6 409 branitelja, od čega ih je 65 poginulo, a više stotina je ranjeno, ozlijeđeno ili oboljelo.

 

Obilježena i 70. obljetnica strijeljanja nevinih civila

Nedavno se navršilo sedamdeset godina od tužnih događaja na metkovskome Groblju sv. Ivana i još nekim mjestima u Metkoviću, ali i okolnim neretvanskim mjestima. Naime, nakon što su partizani preuzeli vlast u Metkoviću (26. listopada 1944.) po kratkome su postupku osuđeni bez dokaza krivnje i ubijeni mnogi civili za koje su partizani smatrali da su im smetnja u uspostavi novoga poretka. Nesretnici su proglašeni narodnim neprijateljima i oduzeta im je imovina, a masovna su se pogubljenja dogodila između 17. i 20. studenoga 1944. Ukupno je stradalo 30 građana iz Metkovića i okolnih mjesta.

Tim je povodom pred spomen-pločom stradalima, rad ak. kipara Nikole Vučkovića, jutros položen vijenac, a misa zadužnica je prošle nedjelje služena u crkvi sv. Ilije.

Na inicijativu metkovskoga ogranka Udruge Hrvatski domobran, što je prekjučer odobrilo Gradsko vijeće, bit će na Predolcu pred Gradskom mrtvačnicom podignuto spomen-obilježje svim žrtvama komunističkoga terora iz Metkovića i okolnih mjesta, a kojih ima preko tri stotine. Sve troškove snosi Udruga Hrvatski domobran.