Metković - Fotobonus III

   
 


Napredujemo. Bilježimo treći nastavak. Ako se ovako nastavi bit ćemo jači od Rockyja.


Gubave kuće. Brrr... Trebalo je imati nešto avanturističkog duha kako bi se kroz, nekad, gustu borovu šumu i šipražje probili do tog "ukletog" mjesta gdje su početkom prošlog stoljeća živjeli posljednji gubavci u Dalmaciji. Taj "herojski" pothvat tražio je i dostojno obilježavanje kao dokaz budućim naraštajima. U vrijeme kad nije bilo sprejeva dovoljan je bio kakav oštar kamen. Ovaj svojevrsni guest book otvoren četrdesetih godina XX. st. trajno čuva imena očeva (kad su bili djeca) i djece.

 

 

 

Pogledajte fotografiju u punoj veličini
800x600 (107 KB)


U drugom planu, geometrijski ružno-pravilni, usjeci u borovoj šumi samo nas podsjećaju na vrijeme u kojem živimo. U našem binarnom svijetu koji sve se više sastoji od logičkih nula i jedinica nemamo izbora. Ili usjeci ili ono što vidimo u prvom planu. Tužno povaljani trupci borova nakon požara koji je u ljeto 2000., došavši s one strane granice, spalio obronke Šibanice. Na svu sreću mnogi su pravi Metkovci, i oni koji se tako osjećaju, tih jezovitih noći spremno pošli  među zapaljena stabla. A o Nerončićima, koji su taj stravično veličanstven prizor promatrali ispred kafića u Sportskoj, ne treba trošiti riječi. Oni hodaju maleni ispod zvijezda.

 


Pogled na ulaz u Sportsku ulicu ispod slavoluka palme i oleandera. Bez obzira na to što vodi do metkovskih športskih borilišta gdje velik broj mladih uporno vježba, još veći broj njih zapne u jednom od prekobrojnih kafića. Tko danas trče za loptom osim za lovu? Ipak, Sportska je, malo po malo, postala novo gradsko središte jer je staro, presječeno prometnicom i promjenom životnih navika, to prestalo biti.
Pogledajte fotografiju u punoj veličini 800x600 (103 KB)
 


Poseban prilog za najzadrtije fotografofile (svjetlopisoljupce) u kojem možete vidjeti panoramske snimke Metkovića. Neke su fotografije rastegnute na nekoliko tisuća piksela. Zato strpljenja ukoliko nemate ISDN ili što brže.

Pogledajte!


 


 

nazad

 

     
 

Copyright© Turistička zajednica grada Metkovića 2001.