vijesti www.metkovic.hr

 Prvotravanjska šala

Evlija Čelebija (ni)je bio u pravu

Metković, 1.4.2007. - Kula na ušću Norina u Neretvu, građena na prijelazu 15. i 16. st., jedan je od najmarkantnijih donjoneretvanskih spomenika po kojem je mjesto Kula Norisnka dobilo ime. Nedavno su završena najnovija arheološko-geološka istraživanja koja potvrđuju da je kula imala još dva kata.
U suradnji Instituta za geološka istraživanja - Zavoda za geologiju, Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika iz Splita i Konzervatorskog odjela Uprave za zaštitu kulturne baštine u Dubrovniku provedena su istraživanja na lokalitetu srednjovjekovne utvrde u Kuli Norinskoj. Uzorci dobiveni iz pet sonda u kuli i oko nje nedvojbeno dokazuju da stvarni temelj kule počinje na 5,35 m ispod sadašnje razine tla. Tri vanjske sonde razmaknute po 120° pokazale su identičan sastav tla što znači da je građevina tijekom stoljeća ravnomjerno tonula u tlo koje je čestim poplavama bilo razmekšano.
Od dvije sonde iz same unutrašnjosti jedna je potvrdila dubinu kamenog poda na oko 5 m ispod površine, što je potpuno sukladno vanjskim sondiranjima. Druga sonda zastala je na nešto više od 4 m udarivši u masivan željezni predmet za koga se pretpostavlja da je srednjovjekovni top. U materijalu izvučenom sa posljednjih pola metra pronađeno je dosta sitnih predmeta, od raznih vrsta novčića, preko dijelova vojničke opreme do komada posuđa.
Sve ovo potvrđuje da turski putopisac Evlija Čelebija nije baš toliko ni pretjerivao u opisu kule koju je posjetio 1665. U uvodnom dijelu on kaže: … I ovo je građa Kodža Mustapaše, a ima kao galatske kule u Stambolu sedam katova, a kula je nenadkriljiva kao Seddedova zgrada. Ima jedna mala vrata koja se jugu otvaraju. Rijeci se silazi stepenicama niz litice, a vrata svaku noć su zatvorena. Ćuprija na jarku, istesanom iz litice, diže se koloturom i prislanja uz duvar kule. Topovi izježili se na sve strane. … Cijeli tekst
Iz Uprave za zaštitu kulturne baštine u Dubrovniku dobili smo informaciju kako će se temeljem najnovijih nalaza u Ministarstvu za kulturu već u sljedećoj godini predvidjeti proračunska sredstva za istraživanje ovog važnog kulturno-povijesnog spomenika doline Neretve.

                   Unutrašnjost kule