vijesti www.metkovic.hr

 Vjerski život

Dijamantna misa

Metković, 16.7.2007. - Svoju dijamantnu Misu jučer je u crkvi Sv. Ilije u Metkoviću rekao don Fabijan Veraja, obilježivši tako 60 godina svećeništva koje je većinom, igrom sudbine ili Božjom providnosti, kako bi on rekao, proveo izvan Hrvatske. Pred vjernicima iz Metkovića i okolice u misnom slavlju pridružili su mu se splitsko-makarski nadbiskup u miru msgr. Ante Jurić i župnik fra Dušan Džimbeg te Metkovci fra Josip Repeša i bogoslov Mato Brečić.

Don Fabijan Veraja rođen je u Metkoviću na sv. Fabijana 20. siječnja 1923. Krajem četvrtog razreda osnovne škole majci priopćuje svoju odluku da želi postati svećenik te početkom rujna 1933. dospijeva u splitsko sjemenište. Od 1941. do 1945. živi na relaciju Metković – Đakovo gdje je nastavio studij teologije. Kraj rata i raspad NDH tjera ga na privremeni prekid studija te se sa skupinom sjemeništaraca povlači put Zagreba pa dalje preko Slovenije u Italiju. Unatoč silnim peripetijama nakon mjesec dana konačno stiže u Rim gdje na Gregorijani nastavlja studij.
19. srpnja 1947. don Fabijan biva zaređen za svećenika u bazilici Dvanaest Sv. Apostola, a sutradan je rekao mladu misu u katakombama Sv. Kalista. Sedam godina kasnije doznaje da su toga dana, na Sv. Iliju, u Metkoviću u crkvi Sv. Ilije, također, slavili njegovu mladu misu.
Svoje stručno usavršavanje don Fabijan upotpunjuje stjecanjem titule doktora teologije godine 1956., nakon čega nastavlja studij kanonskog prava. Sve to nije promaklo njegovim nadređenima pa je 1961. imenovan stručnim suradnikom u Kongregaciji obreda čiji zadatak je baviti se kanonizacijom svetih. Tako je don Fabijan radio na istraživanju života i rada mnogih blaženika i svetaca. Između ostalih i onih Nikole Tavelića i Ivana Merza.
Osim stručnog teološkog rada don Fabijan je aktivna i na drugim poljima. Jedan je od osnivača Doma za hrvatsku emigraciju u Grottaferrati. Preko mnogobrojnih poznanika skuplja sredstva za izgradnju samostana Služavki Malog Isusa u Metkoviću, čija gradnja završava 1. travnja 1989. kad ga je svečano je blagoslovio splitski nadbiskup Ante Jurić. Mnogima je nepoznat i njegov angažman na ponovnoj uspostavi Splitske metropolije, što je uspjelo 1968., tek nakon dramatične audijencije splitskog biskupa Franića kod pape Pavla VI.
Ni nakon odlaska u mirovinu (sa 70 godina) don Fabijan ne miruje. U poznom godinama savladava korištenje računala do te mjere da knjige koje piše sam prelama, uređuje fusnote itd. Trenutno radi na drugom proširenom izdanju knjige "Svećenik i žrtva" o don Radovanu Jerkoviću.