vijesti www.metkovic.hr

 Komentar

Pazite što Vam je u kusuru

Metković, 24.7.2007. - Ako vidite što piše na skeniranom reversu ove dvadesetice, i ako ste bili upoznati da od 1. travnja ove godine ona više nije zakonsko sredstvo plaćanja, onda spadate među malobrojne Hrvate koji će je odbiti primiti među kusurom Mi nismo znali, promaklo nam, pa smo pitali dvadesetak naših sugrađana znaju li oni za to. Samo troje je znalo.
Hrvatska narodna banka građanima je dala rok od čak 13 mjeseci da takve novčanice zamijene, i to je sasvim u redu. No, mi, građani ko građani, radije čitamo je li Vlatka došla do svojih bunda i veselimo se Sevinu pomirenju s Matom. Nešto drugo, ipak, nije u redu. HNB je 20. ožujka poslala priopćenje svim medijima kako bi upoznala građane da im preostaje još deset dana za zamjenu. Ovi su to objavili baš kao priopćenje, a koliko je ljudi to moglo vidjeti, nikoga ne zanima. Zašto se HNB nije odlučila na marketinški pristup i snimila kratak spot te ga emitirala usred sapunica i drugih gledanijih emisija? To bi bilo informiranje građana. O tiskovnim medijima nećemo ni govoriti, s obzirom koliko Hrvata čita novine, ali i tamo je mogao biti kakav plaćen oglas koji bi sigurno bio bolje istaknut (jer je plaćen) nego priopćenje. Novac koji bi HNB tako potrošila, sigurno je manji nego šteta što je učinjena građanima. Istina, HNB će i dalje rado primiti takve novčanice ako ih u Zagreb donesete osobno ili pošaljete poštom, što će Vas nešto koštati, a ako ste čak i iz Zagreba, pa zar ne košta izgubljeno vrijeme kako biste otišli do HNB-a zbog nekoliko desetaka kuna? Prije ste mogli na ZAP (bivša Fina) i sve to srediti kod kuće.
Evo još jednom koje novčanice ne vrijede:
– 5 i 20 kuna koje nose datum izdavanja 31. listopada 1993.
– 10 kuna s datumom izdavanja 15. siječnja 1995.
Nove novčanice najlakše ćete prepoznati tako što na aversu (prednjoj strani), na reflektirajućim površinama, imaju ponovljene umanjene motive s reversa – dvorac Zrinskih i Frankopana, Arenu u Puli te Vučedolsku golubicu.
Novčanice od 5, 10 i 20 kuna s datumom izdanja 7. ožujka 2001., kao i novčanica od 10 kuna koja nosi datum izdanja 30. svibnja 2004., ostaju u opticaju. Jeste li zapamtili konačno?
Za sve one koji su se potrudili pročitati ovaj tekst do kraja, evo jedna korisna informacija. Danas je u Metkoviću zabilježen najveći temperaturni maksimum od 39,5 °C.