vijesti www.metkovic.hr

 Iz susjedstva

Radost u slici 5

Metković, 15.9.2007. - Peta likovna kolonija „Radost u slici 5“, u organizaciji Udruge „Radost“ iz Ploča okupila je danas u Vidu dvadesetak likovnjaka iz naše županije te gostiju iz Hercegovine i sa otoka Cresa.

Udruga okuplja roditelje djece s teškoćama u razvoju, a to je prvi put da se kolonija održava izvan Ploča. Projekt je usmjeren razvijanju multikulturalnosti, tolerancije, poštivanja različitosti i sudjelovanja mladih s invaliditetom u društvu, a financiraju ga Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Dubrovačko-neretvanska županija te Pločanin Diego Miletić iz Ekvadora. Svrha projekta je socijalizacija i integriranje u društvo djece s teškoćama u razvoju i osoba s mentalnom retardacijom te podizanje svijesti članova šire zajednice o postojanju osoba s invaliditetom u njihovoj blizini i upoznavanje s njihovim mogućnostima i kvalitetama.
Osim umjetnika na koloniji su sudjelovala i djeca, članovi Udruge. Najveću pozornost privukla im je Vesna Jakić iz Udruge „Ruta“ sa Cresa u čiji su se rad i osobno uključila. Riječ je o tzv. filcanju kojim je creska Udruga pokušala kroz projekt „Creska vuna“ potaknuti iskorištavanje vune koju nakon šišanja ovaca nitko ne otkupljuje. Tim postupkom vuna se nakon češljanja moči u vodi sa sapunom, a zatim gnječi i valja pri čemu se vlakna sve čvršće međusobno isprepliću. Na kraju postupka dobije se gusti i neraskidivi materijal koji se zove filc ili pust. Tijekom radionice iz ruka invalida izašli su krasni cvjetovi. Izradi cvjetova priključile su se i Jagoda Jakir, viša savjetnica u Odjelu za obrazovanje, kulturu i sport Županije te Vesna Babarović, savjetnica u Odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb Županije.

Tijekom prosinca u Pločama će biti će organizirana prodajna izložba radova nastalih na današnjoj koloniji u Vidu, a sav prihod od prodaje ići će u korist djece s posebnim potrebama u Pločama.