vijesti www.metkovic.hr

 Kultura

Upoznavanje s djelom fra Luke Vladimirovića

Metković, 30.9.2007. - U organizaciji „Neretvanske riznice umjetnina i inih vrijednosti“ iz Opuzena te Ministarstva kulture RH i Hrvatske kulturne zaklade u Gimnaziji Metković u petak je održan prvi dio Trećeg Neretvanskog književnog, znanstvenog i kulturnog susreta „Fra Luka Vladimirović i Neretva“.
Svrha susreta je široj javnosti približiti život i djelo fra Luke Vladimirovića, jednog od prosvjetitelja u Dalmaciji u 18. st. Fra Luka je bio plodan pisac. Napisao je petnaest djela na hrvatskome, talijanskome i latinskome jeziku. Knjige su mu vjerskog i svjetovnog sadržaja, a prvi je zagovarao ideju da se već u ono doba na našem području napravi arheološki muzej vezan uz Naronu. Iako je dosta pisao o povijesti, njegove knjige ne odlikuju se ispravnošću. Pisao je pod mnogim različitim pseudonimima, a jedna od poznatijih knjiga mu je „Likarije priprostite“ koju je tiskao u Veneciji 1775.
Sudionike susreta u ime Grada Metkovića i kulturne javnosti grada pozdravio je prof. Mato Mustapić, a u ime organizatora Stjepan Šešelj. Tijekom susreta o fra Luki Vladimiroviću i njegovim djelima govorili su fra Gabrijel Hrvatin Jurišić, prof. dr. fra Andrija Nikić, prof. dr. Pavao Knezović, prof. Anela Mateljak te prof. Domagoj Vidović.
Skup se nastavlja u Pločama i Opuzenu, gdje je predviđeno još 10 govornika, a tijekom svakog susreta odlomke iz djela fra Luke Vladimirovića kazuje glumac Tomislav Martić. Prisjetimo se još kako je na Prvom susretu obrađeno djelo fra Andrije Kačića Miošića, na Drugom don Mihovil Pavlinović, a za sljedeću godinu je najavljen Ivo Lendić, pjesnik iz Janjine.