vijesti www.metkovic.hr

 Predstavljanje knjige

OŠ Stjepana Radića 1845.-2007.

Metković, 9.12.2007. - U Gradskom kulturnom dredištu Metković sinoć je svečano predstavljena knjiga „Osnovna škola Stjepana Radića u Metkoviću 1845. – 2007.“, autora dr. sc. Ivana Jurića koja je kao malo koja do sada privukla veliki broj Metkovaca u kazališnu dvoranu.

Kao i dosadašnjih 24 i ova posljednja knjiga uklopljena je u cjelinu autorova bavljenja sveukupnom lokalnom poviješću. Skupa s nekoliko posljednjih nastala je kao posljedica piščeva trajna interesa za povijest školstva u Metkoviću i dolini Neretve, gdje je autor proveo čitav svoj radni vijek kao učitelj i srednjoškolski profesor povijesti.
Knjiga „Osnovna škola Stjepana Radića u Metkoviću 1845. – 2007.“ na 472 stranice kroz 14 poglavlja opisuje gotovo sve bitne trenutke osnovnog školstva u Metkoviću protekle 162 godine, donoseći niz preglednih podataka o djelatnicima i razrednim odjelima te mnoštvo zanimljivih fotografija.
Promociju Jurićeve knjige u ime OŠ Stjepana Radića otvorila je ravnateljica Božena Nikoletić, a u ime Grada i Županije prisutnima su se obratili gradonačelnik Stipo Gabrić Jambo i županica DNŽ Mira Buconić. Knjigu su promovirali recenzenti doc. dr. sc. Igor Radeka i dr. sc. Zdravko Dizdar. U glazbenom dijelu bogatog svečanog programa sudjelovali su Mješoviti zbor župe Sv. Ilije, Školski zbor, Klapa „Neretvani“ i kantautor Darko Matičević. Ulomke iz knjige čitao je poznati dramski umjetnik Tomislav Martić uz klavirsku pratnju Miloša Laloševića, dok je prof. Mato Mustapić recitirao je Slamnigovu „Barbaru“. Na kraju, autor se zahvalio svima koji su mu na bilo koji način pomogli u pisanju i objavljivanju knjige, kao i onima koji su je prezentirali i preporučili.