vijesti www.metkovic.hr

 Predstavljanje knjige

Povijest Crkve u Hrvata

Metković, 15.12.2007. - U GKS-u Metković sinoć je predstavljena knjiga „Povijest Crkve u Hrvata“, autora dr. don Mile Vidovića, a u nakladi Ogranaka Matice hrvatske Metković i Crkve u svijetu iz Splita. Prvo izdanje knjige, tiskano je 1996., a nakon dobrih kritika te u vrlo brzo rasprodanih 1500 primjeraka, dr. Vidović se odlučio tiskati drugo, dopunjeno izdanje.
„Povijest Crkve u Hrvata“ nastala je kao plod autorova višegodišnjega profesorskog rada na Teološko-katehetskom institutu Teologije u Splitu, gdje studentima predaje opću i nacionalnu crkovnu povijest. U nedostatku prikladnog priručnika koji pruža cjelovit pregled hrvatske crkovne povijesti dr. Vidović se odlučio sam prikupiti potrebnu građu. Knjiga je podijeljena na šest dijelova prema tematskim cjelinama, a u to novo, dopunjeno izdanje na 700 stranica, uz velik broj slika te 4 zemljovida, uvršteno je još nekoliko važnih događaja tijekom posljednjih desetak godina. To su: četiri nove biskupije, pastoralni pohodi pape Ivana Pavla II. Crkvi u Hrvata, stradanje Crkve u Domovinskom ratu te njena obnova i aktivnost u poslijeratnom vremenu. Prijašnji tekst dopunjen je i podatcima koji se odnose na novo ustrojstvo Crkve u Hrvata.
Promociju je u ime Ogranka Matice hrvatske Metković otvorio predsjednik Ogranka prof. Ante Brečić, a o knjizi govorio fra Vicko Kapitanović, profesor na Bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu. U glazbenom dijelu programa sudjelovala je klapa „Neretvani“ iz Metkovića. Zahvalivši se svima koji su mu pomogli u pisanju i objavljivanju knjige, dr. Vidović je rekao: „Da bi ova knjiga postigla svoj cilj, ne treba je samo gledati nego je treba čitati, što joj je i svrha.“
Na kraju treba istaknuti kako je dr. Vidović u posljednjih 28 godina izdao 11 knjiga od kojih je Ogranak Matice hrvatske Metković nakladnik njih pet.