vijesti www.metkovic.hr

 Priroda

Komercijalni uzgoj školjaka na ušću

Metković, 15.12.2007. - Osim bure koja danas, a prognostičari kažu i sutra, dere dolinom Neretve, sutra bi moglo biti burno i u kominskom Domu kulture. Za nedjelju u 14 sati tamo je najavljena prezentacija „Komercijalni uzgoj školjaka u jezeru Parila“.
Stvar ne bi nimalo bila neobična da se ne radi o boćatom jezeru koje je (kliknite na gornju kartu) 7. listopada 1974., u sastavu ušća Neretve, zaštićeno kao specijalni ihtiološko-ornitološki rezervat. Naravno, stvar je podignula veliku buru, a o delikatnosti svega govori i činjenica da bi na prezentaciju trebao doći i ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode, onog istog Zavoda kojega je prošle godine Ministarstvo kulture „izvozalo“, najprije šaljući ljude iz Zavoda u dolinu kako bi se Neretvanima prezentiralo zašto dolina Neretve treba biti proglašena parkom prirode, a onda skandalozno odgodilo Javno izlaganje Prijedloga za proglašenje Delte Neretve parkom prirode, što se koncem svibnja trebalo održati u tri grada doline.
Nema konkretne veze sa temom, ali ilustrira stanje u zaštiti prirode. Ovo je e-mail Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije: jav.ustan.za.uprav.zast.prir.vrijed.na.podrucju.
dnz@du.t-com.hr
. Mašala e-mail adersa. Nisu ljudi iz Ustanove krivi za to. Netko im ga je znalački smjestio.