vijesti www.metkovic.hr

 Ekologija

Neretva žrtvovana zbog vode za HE Dubrovnik

Metković, 11.4.2008. - U metkovskom hotelu „Narona“ održana je danas radionica o održivom upravljanju i zaštiti sliva rijeke Neretve koja je organizirana u sklopu projekta „Promocija zaštite pograničnih rijeka i održiva uporaba resursa u graničnom području Hrvatske i Bosne i Hercegovine“.
Radionicu je organizirala Zelena akcija iz Zagreba sa svrhom poticanja zajedničkog razumijevanje odgovornih institucija i javnosti oko situacije na Neretvi te budućnosti života uz tu rijeku. Sam projekt financira Europska komisije kroz Fond CARDS 2004, a podržava ga i međunarodna organizacija Euronatura i fondacija MAVA. Iz Hrvatske u projekt su još uključene Brodska ekološka udruga Zemlja-BEUZ iz Slavonskog Broda i Pokret prijatelja prirode „Lijepa naša“ - ogranak Ploče, a iz Bosne i Hercegovine Eko Neretva iz Jablanice i Centar za životnu sredinu iz Banja Luke.
– Na radionici je sudjelovalo je 25 sudionika iz obje zemlje, a čulo se puno dobrih ideja za čiju realizaciju treba samo poticaj, prije svega novčani. Kao dva najvažnija čimbenika vezana uz Neretvu istaknuti su projekti Gornji horizonti i Parka prirode delte Neretve. Horizonti u BiH kao najveća prijetnja cijelom slivu, a Park prirode kao ideja koja će se uskoro realizirati i koja može pridonijeti očuvanju donjeg toka Neretve. – rekla nam je Irma Popović, koodinatorica Projekta iz Zelene akcije. Govoreći o Gornjim horizontima, istaknula je kako je to projekt na koji se ne može utjecati zbog snažnog uplitanja visoke politike.
– U pitanju su strani novci i strani investitori, a navodno je došla nekakva direktiva od visokih političkih struktura u Europi da se taj projekt ne dira, bez obzira koliko će on negativno utjecati na samu deltu. Mislim da zbog toga naša Vlada šuti, tim više što će od toga projekta financijske koristi imati naša država, jer će sva voda ići na HE Dubrovnik. Vjerujem da se, na neki način, žrtvuje Neretva zbog elitnog turizma u Dubrovniku. – zaključila je Irma Popović.