vijesti www.metkovic.hr

 Predavanje

Navodnjavanje i zaštita bilja

Metković, 11.4.2008. - U organizaciji Hrvatskog zavoda za zaštitu bilja – Ispostava Metković, održano je predavanje o navodnjavanju povrtlarskih kultura u zatvorenom i otvorenom sustavu te o registraciji sredstava za zaštitu, o čemu su govorile dipl. ing. Višnja Šimunović i mr. sc. Lada Bičak iz Zagreba.
Predavanje o navodnjavanju održano je kako bi se neretvanski poljoprivrednici upoznali s Nacionalnim projektom navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama u RH koji je započeo prije dvije godine, a u sklopu kojega je predviđen i pilot projekt navodnjavanja doline Neretve. Uz predstavljanje Programa govorilo se i o samoj svrsi navodnjavanja te o dostupnim sustavima navodnjavanja.
Nazočni su upoznati i s novi sustavom registracije sredstava za zaštitu bilja koji je donijet 1. siječnja 2007., a koji je u potpunosti usklađen sa istim u EU. Sukladno tome od 1. siječnja ove godine brojna sredstva za zaštitu bilja više nisu u uporabi. Više riječi bilo je o sredstvima za zaštitu bilja u integriranoj proizvodnji za jedino koju će od 2013. proizvođači moći ostvariti poticaje.