vijesti www.metkovic.hr

 Poljoprivreda

U Desnama novi maslinik

Metković, 24.4.2008. - Zadruga branitelja „Modro zelena“ iz Metkovića je za projekt „Ekološki uzgoj autohtonih vrsta maslina u dolini Neretve“ prije godinu dana od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dobila zajam od 1.700.000,00 kuna. Tim novcem u Desnama pripremili su teren na površini od 11,5 ha, a jučer su posađene prve masline.
Svečanom početku sadnje priključili su se Zajednica braniteljskih zadruga Dalmacije, Koordinacija udruga iz Vukovarsko-srijemske županije, udruga KVIN iz Vinkovaca, Udruga dragovoljaca i veterana iz Širokog Brijega te Izviđački odred Ivica Prusac – Juma iz Momića.

Među mnogim uzvanicima na svečanosti u Desnama bila je i potpredsjednica Vlade RH Jadranka Kosor koja je također posadila stablo masline, prvi put u životu, kako je rekla. Prema riječima potpredsjednice Kosor, Udruga „Modro zelena“ je jedna od 227 braniteljskih zadruga koje su osnovane u protekle četiri godine i u kojima je zaposleno 9 tisuća branitelja, a ove godine je u planu je zaposliti ih još oko 2 tisuće.

Sad nam je jasno zašto su djedovi mnogih Slavonaca s ovakvoga krša pobjegli u Slavoniju - rekli su nam ovi branitelji iz Vukovarsko-srijemske županije

Članovi Izviđačkog odreda  Ivica Prusac – Juma iz Momića

Ni kiša nije omela vesele Slavonci da zapjevaju uz pratnju domaćih svirača.