vijesti www.metkovic.hr

 Folklor

24 smotra folklora „Na Neretvu misečina pala“

Metković, 6.5.2008. - Od 8. do 11. svibnja u Metkoviću će se održati 24. smotra folklora „Na Neretvu misečina pala“. Program započinje u četvrtak koncertom Marijanskih pučkih pjesama u crkvi Sv. Ilije na kojem će nastupiti 13 skupina te izložbom slikara amatera Dubrovačko-neretvanske županije u Gradskom kulturnom središtu.
– Kao i uvijek do sada naša Smotra pokazala se privlačnom velikom broju skupina pa će tijekom tri dana nastupit 73 skupine iz devet županija, koje će prije svega pokazati izvorni folklor svoga kraja. Kao i obično priliku su dobile i skupine koje do sada nisu nastupile u Metkoviću, a to su folklorne skupine iz Zmijavaca, Hrvaca i Karina Gornjeg te muški pjevači iz Komina. – rekao je na konferenciji za medije Zdravko Obradović, organizacijski rukovoditelj Smotre i tajnik KUD-a Metković.
Tijekom Smotre održat će se i dvodnevni znanstveni skup na temu „Kultura i turizam“ što se organizira u suradnji sa Institutom za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba kojeg predstavlja dr. sc. Zorica Vitez.
– Kao i obično naša Smotra uglavnom promovira skupine koje su u svojim seoskim sredinama pronašli dovoljno interesa i energije da se ujedine i zajednički odrade nešto iz svoje tradicijske kulture, a naša Smotra je često jedino mjesto gdje to mogu pokazati. Ipak, zbog pritiska velikog broja skupina, mislim kako ćemo u buduće morati napraviti nekoliko manjih smotri kroz čitavu Dalmaciju, s kojih bi najbolje trebale doći u Metković. Činjenica je kako na svim ostalim značajnim državnim smotrama nastupa 15 do 20 skupina, dok ih mi svake godine imamo preko 70, što je u svakom smislu teško pratiti. – rekao je prof. Vidoslav Bagur, umjetnički voditelj Smotre u Metkoviću.
Projekt u organizaciji KUD-a „Metković“ i GKS-a Metković uz pomoć grada Metkovića, Dubrovačko-neretvanske županije i Ministarstva kulture RH pod pokroviteljstvom je predsjednika Sabora RH.