vijesti www.metkovic.hr

 Tradicija

Skupština Festivala žudija

Metković, 1.12.2008. - U kninskom samostanu Sv. Ante u subotu, 29. studenoga održana je Skupština Festivala žudija koji će se u Kninu održati 13. travnja 2009. Radi se o svojevrsnoj smotri uskršnjih običaja kršćana s prostora dalmatinskoga priobalja, otoka i zaleđa.
  Od 27 župa u kojima se njeguje tradicija čuvanja Božjega groba tijekom Velikog tjedna, na Skupštini su došli predstavnici njih 14. Uz njih na Skupštini su sudjelovali i prof. Vidoslav Bagur, mr. sc. Petar Gardijan, profesor na šibenskom Veleučilištu, direktor TZ Knin Ante Šimić, idejni začetnik manifestacije Šime Strikoman te kao domaćin gvardijan samostana Sv. Ante fra Petar Klarić.
  Skupština je iskorištena za upoznavanje sudionika sa detaljima vezanim uz sljedeći festival koji će se na Uskršnji ponedjeljak. Nakon uvodne molitve i govora fra Petra, o detaljima je govorio glavni koordinator domaćina Dražen Jurković. Za mjesto održavanja Festivala žudija izabrana je kninska tvrđava, a u slučaju lošeg vremena program će se održati u crkvi Gospe Velikog hrvatskog krsnog zavjeta.
  Na Festivalu u Kninu prvi put predstavit će se župa Desne te župa Navještenja Blažene Djevice Marije iz Vrgorca u kojoj s malim prekidima tradiciju čuvanja Kristova groba rondari provode još od turskih vremena.
  Na Skupštini su sudjelovali predstavnici župe Sv. Nikole Biskupa iz Metkovića te Gospe od Snijega iz Vida.