vijesti www.metkovic.hr

 Zdravstvo

Kako riješiti probleme Doma zdravlja

Metković, 3.12.2008. - Kako bi se pokušalo pronaći rješenje za probleme koji muče metkovski Dom zdravlja jučer su u toj zdravstvenoj ustanovi organizirana dva sastanaka. Na prvom sastanku ravnateljica dr. Dubravka Smajić s problematikom je upoznala predstavnike gradske vlasti na čelu s gradonačelnikom Gabrićem, nakon čega se o problemima i mogućim rješenjima razgovaralo i s delegacijom županijske vlast na čelu sa županicom Mirom Buconić u kojoj su još bili i pročelnica za zdravstvo, socijalnu skrb i branitelje Ankica Džono Boban, član Županijskog poglavarstva dr. Andro Vlahušić i dožupan Mišo Galjuf.
– Razgovarali smo o problemima Doma zdravlja Metković među kojima se najviše ističe dug od preko šest milijuna kuna koji je jednim dijelom vezan uz investicije, a dijelom uz određeni minus koji Dom zdravlja napravi svake godine zahvaljujući ponajprije uslužnim djelatnostima koje obavlja. To je praktično problem svih domova zdravlja u RH koji imaju rodilište ili dijalizu. Mi, na sreću ili „nesreću“, imamo oboje. Drugi problem je trajan nedostatak liječnika zbog čega Dom zdravlja već godinu dana ima raspisan natječaj za dva liječnika, ali se nitko nije javio. Natječaj je čak raspisan i u susjednoj BiH što također nije pomoglo – rekao je Stipe Gabrić Jambo.
Na sastanku je dana puna podrška ravnateljici Smajić te istaknuta odlična suradnja Doma zdravlja, Grada Metkovića, OB Dubrovnik, Županije i Ministarstva zdravstva. U nizu mjera koje su dogovorene, kako bi se dug sanirao, prva je da se od Medike zatražiti rok odgode plaćanja lijekova. Veći dio duga riješilo bi se zajedno s dugom svih domova zdravlja u Hrvatskoj koji iznosi 120 milijuna kuna, o čemu ravnatelji domova zdravlja i općih bolnica pregovaraju s resornim Ministarstvom. Zajednička preporuka je da se svi domovi zdravlja saniraju jer je njihov zajednički dug tek jedna trećina duga samo jedne od Općih bolnica u Hrvatskoj.