vijesti www.metkovic.hr

 Trgovina

Prva neradna nedjelja

Metković, 4.1.2009. - Prva, za većinu trgovaca, neradna nedjelja je za nama. U Metkoviću su, osim gradske tržnice, radile još samo specijalizirane trgovine za prodaju kruha i peciva.
  Novi Zakon o trgovini izazvao je mnoge prijepore, a neki trgovci već prijete i Ustavnim sudom. Davane su svakakve prognoze kako će mnogi otpuštati radnike, kako će stanovnici pograničnih mjesta umjesto u Hrvatskoj kupovati u inozemstvu i sl.
  Mi smo se jutros odvezli do jedne popularne trgovine u susjednoj Hercegovini kako bismo provjerili koliko to Metkovaca baš ne može bez nedjeljnog šopinga.
   Na samom graničnom prijelazu oko deset sati ujutro nismo zatekli ne samo kolonu nego niti jedan automobil. U obližnju trgovinu rijetki su ulazili i s pokojom vrećicom izlazili iz nje. Još rjeđi su bili oni koji su pred sobom gurali puna kolica. Pitajući nekolicinu poznatih po što su došli u trgovinu odgovor je bio: dječji rođendan kojega su se kasno sjetili ili baš pred ručak žena vidjela da nema ulja.
   Izgleda da su se Metkovci za novo (ne)radno vrijeme trgovina dobro pripremili, ali i da, hvala Bogu, nisu još toliko zastranili da im se nedjelja svede na obiteljsko hodočašće u trgovačke hramove. Uostalom, tko to ima toliko novaca da ga ne može potrošiti od ponedjeljka do subote pa mu još nedostaje i nedjelja?