vijesti www.metkovic.hr

 Tribina

O Tuđmanu i detuđmanizaciji

Metković, 17.1.2009. - U organizaciji Ogranka Matice hrvatske Metković sinoć je u Gradskom kulturnom središtu Metković održana tribina pod nazivom „Dr. Franjo Tuđman 2009., deset godina poslije“.
   O prvom hrvatskom predsjedniku kao intelektualcu i znanstveniku govorili su Kuzma Kovačić i Milan Bešlić, a zašto bi bez njegova političkog i državničkog umijeća Hrvatska teško postala samostalna suverena država te o procesu detuđmanizacije govorio je dr. Miroslav Tuđman.
– Upravo iz teze da Hrvatska nema alternative te iz činjenice da hrvatski dužnosnici odlaze u Bruxelles od kuda nam poručuju „mi smo dobili domaću zadaću i mi ćemo je izvršiti“ možemo zaključiti da Hrvatska nema političku elitu nego upravljačku elitu kojoj drugi određuju zadaće. Što nam je činiti? Trebamo se izboriti za istinu o nedavnoj prošlosti, za istinu Domovinskom ratu i stvarateljima Hrvatske države  tako da istina postane mjera stvari u javnosti kako bi se mogla voditi sustavna politika. Također ,treba osposobiti vladajuću elitu koja će znati definirati strategije razvoja Hrvatske, koja će imati snage za ostvarenje tih planova, ali i hrabrosti zagovarati nacionalne interese u međunarodnoj zajednici. Jedino tako možemo vratiti ponos i dostojanstvo kako svakom čovjeku tako i Hrvatskoj koja ima sve uvjete da bude zemlja u kojoj će se uspješno, slobodno i dostojanstveno živjeti – rekao je na kraju tribine dr. Miroslav Tuđman koji je objavio i svoju kandidaturu za predsjednika RH na sljedećim predsjedničkim izborima.
  Metkovska tribina prva je u nizu takvih što će ih ogranci MH tijekom cijele godine jednom mjesečno organizirati u većim hrvatskim gradovima.