vijesti www.metkovic.hr

 Povijest

Akcija 'Maslenica'

Metković, 27.1.2009. - Povodom 16. obljetnice oslobodilačke akcije Maslenica veterani nekadašnje 3. satnije  3. bojne, 4. gardijske brigade (uglavnom iz Metkovića i okolice) prvi put su organizirano posjetili mjesto tog iznimnog događaja prisjećajući se teških ratnih dana.
   Krenuli su autobusom što im ga je osigurao Grad Metković, a za put, iako ne dug sendviče i sokove pripremio im je Luka Gnječ. Tijekom putovanja  na odmorištu autoceste kod Skradina sreli su se s nekadašnjim pripadnicima 4. brigade koji su autobusom stigli iz Splita pa potom zajedno nastavili put do Kašića. Kod velikog drvenog spomen-križa, podignutoga 1996. u čast poginulim hrvatskim braniteljima u toj operaciji, organizirano je središnje obilježavanje 16. obljetnice akcije. Brojna braniteljska izaslanstva, izaslanstva HV i MUP-a te ministar Božidar Kalmeta položili su vijence. Naši su potom obišli nekadašnje položaje na prvoj crti bojišnice i u Paljuvu mjesto pogibije Marija Nikolića – Kiša.

  Tijekom akcije i aktivne obrane satnija je imala jednog poginulog Marija Nikolića – Kiša iz Krvavca, a ranjeni su: Tomo Petković i Mate Volarević iz Pruda, Miro Matić i Branko Markota iz Vida, Berislav Jelinić, Ante Pehar, Jozo Šutalo, Marinko Ćerlek, Dinko Žderić i Valentino Vasilj iz Metkovića, Marko Sušak iz Gabele, Neđo Raič s Brštanice, Slavonac Matija Hodak te Nermin Bašić – Zemo iz BiH.