vijesti www.metkovic.hr

 Kriminalitet

Pazite se prevare mobitelom

Metković, 31.1.2009. - Društvo za zaštitu potrošača Hrvatske „Potrošač“ objavilo je na svojim internetskim stranicama upozorenje vlasnicima mobilnih telefona da ne odgovaraju na propuštene pozive koji počinju s +39, +390, +391 itd. Radi se o prijevari koja vas može skupo koštati. Evo što kažu:
„Korisnik mobilnog telefona dobije, u nekom trenutku na mobilnom telefonu, propušteni poziv. Do toga može  doći tako, da telefon stvarno  zazvoni, a može i uopće niti čute niti signal  dolaznoga poziva. Uglavnom korisnik dobije na svome displayu informaciju propušten poziv.
  Kada korisnik mobilnog telefona pogleda broj pozivatelja i kada taj broj počinje 39...,+390..., +391..., +92..., +393..., +394... i tako dalje  (u ovom  primjeru, koji je poznat, telefonski broj je bio +393193260045) tada  mu ga je najbolje izbrisati iz popisa neodgovorenih poziva.
   Ukoliko korisnik  mobilnog telefona pozove broj  telefona koji mu je ostao kao propušten poziv, korisnik mobilnog telefona postaje  žrtva TK varalice. Jedna od prvih  žrtava koja je pozvala takav broj dobila je račun od 2000 €.“
   Društvo, nadalje, moli da o ovome obavijestite svoje ukućane i prijatelje.
   Isto tako, Društvo je o spomenutoj prijevari e-mailom obavijestilo naše davatelje usluga u mobilnoj telefoniji, što su neki od njih postavili na svoje internetske stranice. E, sada dolazimo do nečega što je potpuno neshvatljivo. Na stranici jednoga od njih ne samo da stoji upozorenje nego i dodatna stručna informacija:
   „Određeni brojevi iz navedenih skupina tako su programirani da korisnik mobilnog telefona, kad nazove propušteni broj, ne može prekinuti poziv i izbjeći gomilanje troškova na svom računu. Da biste izbjegli neželjenu situaciju, imajte u vidu brojeve na koje ćete uzvratiti poziv.
   Genijalno „softversko“ rješenje kojim davatelji usluga štite svoje korisnike!? Da su barem objasnili pomaže li u tom slučaju, kad se poziv ne može prekinuti (čitaj: njihovi programeri to ne znaju napraviti), vađenje baterije, iako sumnjamo da baš svi korisnici mobitela to znaju napraviti. Možda je jednostavnije mobitel dobro omotati aluminijskom folijom ili ga ubaciti u malo zasoljene vode (to raditi vani na zraku).