vijesti www.metkovic.hr

 Projekti

Predstavljen 'EucaLand'

Metković, 1.5.2009. - U Galeriji GKS-a Metković 30. travnja je predstavljen projekt EucaLand , a predstavila ga je voditeljica dr. sc. Gloria Pungetti sa Sveučilišta u Cambridgu uz asistenciju svoga suradnika Olivera Rackhama.
    Dr. Pungetti istaknula je kako je Hrvatska jedan od četiri koorganizatora toga projekta, a interes Dubrovačko-neretvanske županije za sudjelovanje u projektu nastavak je već započetih aktivnosti na evidentiranju, vrjednovanju i upravljanju prirodnim i antropogenim krajobrazom, kao i u pripremi detaljnih projekata upravljanja te zaštite u radi očuvanja prostornih resursa važnih za razvoj poljoprivrede i ruralnog turizma.
   Projekt EucaLand podržava Program za kulturu Europske unije (EU Culture 2007.-2013. Programme) te se zasniva na istraživanju i predstavljanju kulturnog nasljeđa u poljoprivrednim krajobrazima Europe. Koordinator projekta je Fakultet za geografiju Sveučilišta u Cambridgu i uključuje više od 40 organizacija iz 20 zemalja. Projekt posebno istražuje opis, povijest, klasifikaciju, politiku upravljanja i planiranje poljoprivrednih krajobraza. Tijekom rasprave nazočni su voditeljicu projekta upoznali s raznolikostima neretvanskog krajobraza koji se može podijeliti na močvarni i brdski dio, a koji svaki za sebe krije niz zanimljivosti. Također je bilo riječi i o projektu Gornji horizonti zbog čijeg bi utjecaja dolina Neretve mogla ostati bez slatkovodnih resursa čime bi se u potpunosti izmijenila sadašnja slika Neretve.
   Predstavljanju projekta bili su nazočni: v. d. voditeljica Službe za poslove župana, međunarodnu suradnju i europske integracije mr. sc. Aida Cvjetković, Erna Raguž Lučić iz Javne ustanove za upravljanjem zaštićenim prirodnim vrijednostima DNŽ te dožupan Ivo Karamatić.