vijesti www.metkovic.hr

 Prirodne nepogode

I dalje kritično

Metković, 10.1.2010. - Sinoć oko 23 sata vodostaj Neretve opasno se približio granici od 380 cm kada se proglašava elementarna nepogoda.
   Porast razine Neretve počela je osjećati i desna strana grada. U Športskoj ulici  kroz šahtove izbija voda, igralište NK Neretve potpuno je pod vodom. Gradska tržnica je poplavljena kao i pješački prijelaz prema njoj. Posljedice najviše osjećaju oni čiji prostori su ukopani, kao što je slučaj s trgovinom Studenca u Zvonimirovoj čiji djelatnici već nekoliko noći ispumpavaju vodu. Ulica Mobine većinom je pod vodom.

   Komunalci i dalje pune vreće s pijeskom (večeras im se pridružio i metkovski gradonačelnik) te ih razvoze po poplavljenom području.

   U najpovoljnijoj situaciji je (što je paradoks) lijeva strana grada koja nema kanalizaciju i odvodnju oborinskih voda pa vodostaj Neretve ne utječe na nju. Spas im donosi pumpna stanica „Veraja“ na Repu koja vodu iz kanala prepumpava u lateralni kanal. Večeras smo otišli tamo i vidjeli da do vrha nasipa ima više od metra. Kako će na propusnu moć toga kanala utjecati brojni izvori još se ne zna, ali moguće je da i tu dođe do problema.