vijesti www.metkovic.hr

 Prirodne nepogode

Gjurašić: Šteta će ljudima biti nadoknađena

Metković, 12.1.2010. - Nešto prije podne u uredu gradonačelnika Stipe Gabrića održan je i drugi sastanak vezan za poplavu u Metkoviću i drugim dijelovima doline Neretve.
Uz Gabrića i predstavnike svih služba uključenih u pomoć na terenu, sastanku su bili nazočni i državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Karlo Gjurašić, iz Hrvatskih voda direktor VGO-a Split Anđelko Drnas, zapovjednik Civilne zaštite RH i pomoćnik ravnatelja DUZS-a Stjepan Huzjak te dožupanica Marija Vučković.
   Nazočni su izvijestili državnog tajnika Gjurašića o stanju na terenu i što njihove službe poduzimaju da se situacija normalizira nakon čega su svi zajedno obišli ugroženo područje. Prije sastanka državni tajnik Karlo Gjurašić nam je rekao:
   – Resorno Ministarstvo kao i do sada vodi računa o svim područjima ugroženima poplavom, što je sada slučaj i ovdje u dolini Neretve. Prvi korak je vidjeti koje su posljedice i koje su štete, a nakon toga ćemo zauzeti stav što i kako dalje. Svi dobro znate da su papiri za Projekt obrane od poplave grada Metkovića skoro gotovi, čime ćemo trajno zaštititi ovo područje, odnosno ovaj dio sliva Neretve od poplavljivanja. Znači, očekujemo da će do lipnja biti riješene sve dozvole, uključujući i lokacijsku i građevinsku, i da će se početi s radovima. Radovi na nasipu, koji će braniti područje desne strane grada Metkovića, bit će vrijedni između 50 i 60 milijuna kuna, a njegov završetak očekuje se u roku od dvije godine, što će zavisti od situacije na terenu. Kolike su nastale štete od poplave znat će se kada se voda povuče jer će tek tada komisije moći izaći na teren. Elementarna nepogoda je proglašena i kada se utvrde prijavljene štete resorno Ministarstvo i Vlada RH zauzet će stav i nadoknaditi tu štetu.