vijesti www.metkovic.hr

 Zdravlje

Opasnost od zaraze

Metković, 12.1.2010. - Iz zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije dobili smo Mjere za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti nakon poplava u dolini Neretve iz kojih ovdje donosimo najznačajnije dijelove, a sutra ujutro ćemo dokument objaviti u cijelosti.
   Osim što za cijelo vrijeme poplave ruke treba prati nakon kontakta s čizmama, i drugim predmetima koji su bili u doticaju s vodom, čim se voda povuče treba ukloniti sve naplavine i površine isprati vodom. Prostore u kojima borave ljudi treba dezinficirati.
   Poljoprivredne kulture s poplavljenih područja najbolje je termički obraditi i ne smiju se puštati u promet ako ne prođu sve higijenske standarde.
   Svome liječniku treba se javiti ako se osjeti povišena temperatura, proljev, povraćanje, bolovi u stomaku i sl.
   Voda s izvorišta Prud još uvijek nije za piće pa je treba prokuhati te pustiti da se ohladi i istaloži. Za kuhanje i osobnu higijenu ta se voda može koristiti. Voda iz Doljana i dalje je ispravna za piće.
   Na kraju, još jednom, često pranje ruka toplom vodom i sapunom najbolja je mjera zaštite od zaraznih bolesti koje se mogu prenijeti kontaktom s poplavnim vodama.