vijesti www.metkovic.hr

 Rad udruga

'Narenta' se predstavila javnosti

Metković, 8.6.2010. - Tribinom Možemo li sačuvati i promicati kršćanske i obiteljske vrijednosti u procesu približavanja Europskoj Uniji građanstvu se u Gradskom kulturnom središtu Metković predstavila nedavno osnovana Udruga Narenta.

   Nakon što je nazočne, koji su gotovo ispunili galerijski prostor GKS-a i među kojima su bili zamjenik gradonačelnika Mato Mustapić te svećenici i časne sestre obiju metkovskih župa, pozdravio moderator Josip Markotić i upoznao ih s novoosnovanom udrugom o razlozima osnivanja i programskim ciljevima govorio je predsjednik Udruge Nikola Grmoja. Grmoja je rekao da je Udruga Narenta nastala kao odgovor na krizu vrjednota uzrokovanu diktaturom relativizma i na duboku moralnu krizu kroz koju prolazi naše društvo na prijelazu iz totalitarnog sustava u demokratski. Taj prijelaz obilježile teškoće na koje sustav nije mogao odgovoriti pa Grmoja smatra da je jedan od načina djelovanja upravo kroz ovakve građanske inicijative. Stoga su se u Udruzi okupili ljudi različitih političkih opcija koji dijele iste vrijednosti za koje vjeruju da našem društvu mogu donijeti pravi napredak.
   Potom je riječ uzeo prof. Ladislav Ilčić, predsjedniku Udruge Grozd koja je osnovana 2006. i do danas broji četrdeset tisuća članova. Gost predavač istaknuo je čitav niz teškoća na koje je naišao od prvog uvođenja programa spolnog odgoja Teen STAR 1997. pa sve do danas. Kroz medije se provlači čitav niz smicalica i sustavno diskreditiranje programa spolnog, odnosno zdravstvenog odgoja Udruge Grozd  koji ne samo da je dobio najbolju ocjenu nadležnog Ministarstva, nego ga je za svoju djecu izabralo više od 89% upitanih roditelja. Gost je bez ustezanja prozvao političare vladajuće stranke istaknuvši kako ne poduzimaju prave korake jer su im pluralnost i dobrobit djece manje važni od popularnosti u javnosti, isto kao i od podilaženja različitim europskim lobijima. Ovakvo stanje plod je ponašanja agresivne manjine nasuprot šutljive većine. Pozvao je na udruživanje i organizaciju jer samo organizirana većina može nadjačati spomenutu bučnu manjinu te očuvati obiteljske i opće ljudske vrijednosti. Na kraju Ilčić je pozdravio osnivanje Udruge Narenta, u čemu mu se pridružio i župnik župe Sv. Nikole Biskupa don Senko Antunović.
   U glazbenom dijelu programa nastupili su učenici glazbene škole pod ravnanjem Dragana Gutića.