vijesti www.metkovic.hr

 Obavijest

192 – novi broj policije

Metković, 9.6.2010. - Od 3. lipnja ove godine u cijeloj Republici Hrvatskoj na snazi je novi pozivni hitni telefonski broj policije 192.
   Odluku o promjeni broja 92 u 192, uz suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova RH,  donijela je Hrvatska agencija za poštu i elektroničke medije (HAKOM) na temelju Zakona o elektroničkim komunikacijama, što je u skladu s preporukama i odredbama Europske komisije. Naime, u većini europskih zemalja za pozivne brojeve hitnih službi koriste se kratki brojevi koji započinju sa znamenkom 1, dok se pozivni brojevi koji započinju znamenkom 9 koriste za podatkovne usluge.
   Problem uspostavljanja poziva preko hitnog broja 92 imali su vlasnici starijih modela mobilnih aparata, a pozive nisu mogli uspostaviti ni strani državljani prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku. Novim brojem 192 taj je problem uklonjen.
   Do 31. listopada 2011. predviđeno je prijelazno razdoblje do kada će se policiju moći nazvati i na stari pozivni broj 92. Nakon toga na broju 92 glasovna poruka pozivatelje će uputiti na poziv broja 192.