vijesti www.metkovic.hr

 Gospodarstvo

NTL u Metkoviću

Metković, 9.2.2011. - Predstavnici Narodnog trgovačkog lanca (NTL) jučer su u prostorijama metkovske hladnjače održali konferenciju za medije na kojoj su predstavljeni novi razvojni projekti Grupe NTL koja okuplja 16 tgovačkih kuća.
   Govoreći o NTL-u predsjednik Uprave Martin Evačić rekao je kako su u dvije godine od spajanja grupe CBA Internacional i grupe NTL postignuti svi planirani ciljevi, a u  prošloj godini ostvaren je ukupni prihod u iznosu od gotovo 8,3 milijarde kuna, što Grupu NTL čini drugim najvećim trgovačkim lancem u zemlji. Nadalje je istaknuo kako će Grupa NTL čvršće povezivanje provesti kroz razvoj projekta otkupa voća i povrća u dolini Neretve te formiranje tri logističko-distributivna centra u 2011. Prvi korak ka ostvarivanju tog cilja napravljen je kupovinom hladnjače u Metkoviću u koju će se uložiti sedam milijuna kuna.   
   – Među trgovačkim lancima najžešća bitka za konkurentnost i prepoznatljivost  vodi se na programu voća i povrća, a u tom je dijelu NTL do sada bila  najmanje orijentiran na zajedničku nabavu. Osim toga mi želimo osigurati voće i povrće iz domaćega izvora jer smo svjedoci da se svih ovih godina u Hrvatska uvozi sve i svašta. Za Metković, odnosno dolinu Neretve, odlučili smo se jer je ovo jedan od nekoliko najvećih bazena proizvodnje voća i povrće u Hrvatskoj i ove godine iz doline Neretve planiramo otkupiti poljoprivrednih proizvoda u vrijednosti oko 40 milijuna kuna. Preko hladnjače u Metkoviću također planiramo preusmjeriti naš kompletan uvoz banana, a da bismo to ostvarili moramo postojeću  zastarjelu tehnologiju zrenja banana zamijeniti novom. Nastavit ćemo raditi ono što su radili i prethodni vlasnici, a to je izvoz ribe preko ovih kapaciteta i vjerojatno uvoz nekih roba s Dalekog istoka kojih u Hrvatskoj nema dovoljno. Otkup voća i povrća trebao bi početi početkom ožujka, čim se kadrovski u potpunosti organiziramo, što podrazumijeva zapošljavanje oko 50 ljudi – rekao je direktor Grupe NTL Martin Evačić.
   Na konferenciji su uz direktora NTL-a Martina Evačića sudjelovali i predsjednik Nadzornog odbora Josip Milavić, član Skupštine Tomislav Mamić, predsjednik Skupštine Bosiljko Stanić, zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Gjuro Gavrilović i član Skupštine Stjepan Varga.