vijesti www.metkovic.hr

 Rad udruga

Metkovci na vrhu Matokita

Metković, 16.2.2011. - Najnoviji uspjeh metkovskih planinara je osvajanje vrha Sv. Rok, visokog 1063 metra nadmorske visine na Matokitu iznad Vrgorca. Matokit je dio Vrgorskog gorja koji prati karakterističan dinarski smjer sjeverozapad – jugoistok. Usporedan je Biokovu, odnosno Riliću koji su Metkovci osvajali tijekom dva izleta u proteklih mjesec dana.
   Prema Sv. Roku grupa od 23 planinara prošle nedjelje zaputila se cestom od vrgorskoga groblja prema tvrđavi Gradina u čijoj neposrednoj blizini započinje markirana staza koje na nekim dijelovima staze zapravo i nema, a prema vrhu se doslovno ide uskim bridom brda. Sve u svemu, staza, ali i pogled s nje veličanstveni su. Prema istoku vidi se Vrgoračko polje, a pogled seže do doline Neretve. Na južnoj strani izvrstan je pogled na dionicu autoputa u izgradnji i Rilić koji je prirodna barijera prema moru. 


   Pred sam cilj valja se probiti kroz grabov šumarak nakon kojega slijedi uski i stjenoviti vrh Sv. Rok. Najviša točka kameni su ostaci kapele Sv. Roka koju su tijekom godina razrušili gromovi i jak vjetar.
   Neobično ime Matokit dolazi od romanizirane sintagme monte akutum, a opet iz latinskoga mons acutus u značenju oštro brdo, odnosno brdo s uskim i oštrim vrhom. Prema viđenom u potpunosti mu odgovara.
   S obzirom da je baš na Matokitu svoju planinarsku karijeru započeo  Stipe Božić, koji je rođen pod Matokitom, možda jednom i HPD Gledavac dade nekog novog Božića.