vijesti www.metkovic.hr

 Predstavljanje knjige

Predstavljena knjiga Dinka Jonjića

Metković, 26.2.2011. - U organizaciji Udruge Narenta sinoć je u Galriji GKS-a Metković predstavljena knjiga imotskog odvjetnika Dinka Jonjića Goli na Golom otoku - od imotske gimnazije do Golog otoka. Knjiga donosi autentično i dokumentarno svjedočenje imotskog odvjetnika Dinka Jonjića koji je svoju četverogodišnju robiju na Golom otoku u knjizi opisao preciznim izrazima, jednostavnim rječnikom, laganim stilom i rečeničnim izričajima koji ne opterećuju i kada opisuju teške i dramatične događaje.
   O autoru i njegovom životu govorio je dr. sc. Ivan Jurić, a o knjizi i njenom značenju prof. dr. sc. Branimir Lukšić. Na kraju se prisutnima obratio i sam autor koji je prisutne upoznao s poviješću Golog otoka, izgledom kaznionice, odnosima među kažnjenicima, različitim torturama kroz koje su kažnjenici prolazili i sličnim temama. Priznavši kako je skup u Metkoviću prvi na kojem je javno progovorio, istaknuo je kako može govoriti ono što drugi ne smiju (iako su prošli sličan put kao i on) iz razloga što je oslobođen bilo kakve političke ambicije.
– Patnja se isplatila iako Hrvatska nije ni takva ni onolika koliku smo htjeli - završio je svoje izlaganje Dinko Jonjić.