vijesti www.metkovic.hr

 Folklor

Pred 27. smotru folklora

Metković, 13.5.2011. - Povodom održavanja 27. smotre folklora Na Neretvu misečina pala u prostorijama KUD-a Metković održana je konferencija za medije na kojoj su o događanjima tijekom trajanja Smotre govorili umjetnički voditelj i selektor Smotre prof. Vidoslav Bagur i tajnik KUD-a Metković Zdravko Obradović.
    Smotra će se održati od 19. do 22. svibnja, a kao i prošle godine sve započinje u četvrtak autorskom izložbom pod nazivom Homo u kolo autorice Jagode Lasić. Slijede dvije plesne večeri, a Smotra završava u nedjelju koncertom marijanskih pučkih napjeva koji će se održati u crkvi Sv. Ilije iza večernje Mise.
    Plesni dio otvorit će djeca KUD-a Metković, F.S. Mali linđo OŠ Slano te djeca i mladi KUD-a Sv. Juraj sa Osojnika. Nakon službenog otvaranja nastupit će 12 skupina od kojih će se metkovskoj publici po prvi put predstaviti KUD Sv. Roko iz Sv. Filipa i Jakova iz Zadarske županije. Drugu večer nastupit će 16 skupina među kojima i tri koje će na metkovskoj smotri nastupiti prvi put, a to su KUD Sv. Ilija iz mjesta Kljaci (Šibensko-kninska županija), KUD Sveta Kata iz Zemunika (Zadarska županija) te KUD Sidraga iz Tinja (Zadarska županija, Ravni Kotari). U sklopu koncerta Marijanskih pučkih napjeva uz skupine iz doline Neretve nastupit će i Crkveni pučki pjevači župe Sv. Frane iz Betine na otoku Murteru, Crkvene pjevačice župe Sv. Vida iz Vidovica (BiH) čija će članica Marta Ivkić imati i samostalan nastup. Na kraju će nastupiti KUD Kupljenovo iz Kupljenova koji će predstaviti marijanske hodočasničke Romarske pjesme Hrvatskoga zagorja.
   Selekciju skupina napravio je prof. Bagur, a uz odabrane skupine nastupit će i skupine koje, kao i do sada, delegiraju velike smotre iz sjevernoga dijela Hrvatske poput Vinkovačkih jeseni, Đakovačkih vezova i sl.
   Organizaciju Smotre pomogli su Ministarstvo kulture, Dubrovačko-neretvanska županija i Grad Metković, a pokroviteljica je predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor.