vijesti www.metkovic.hr

 Zanimljivosti

Posljednje 'e' dolinom Neretve

Metković, 31.5.2011. - Danijel Lacko i njegova ekipa, koja je 5. travnja iz Savudrije krenula obilaziti hrvatsku obalu i zaleđe, smjerovima izabranima tako da ispisuju englesko welcome, danas je nešto prije podne na malograničnom prijelazu Vukov klanac ušla na područje doline Neretve. Mi smo ih dočekali nad jezerom Kuti i popratili dio puta.
   Prvi se na prijelazu automobilom pojavio Čedo Josipović, koordinator na terenu, od kojega smo jutros dobili podrobnije informacije o njihovu kretanju jer se rute ponekad na terenu mijenjaju prema novonastalim situacijama. Tako je bilo i ovoga puta. Saznali smo da će Lacko u pratnji Renata Baje, koji se preko internetske stranice projekta www.welcome.hr ponudio za lokalnoga vodiča, starom francuskom cestom do Metkovića.
    Za Josipovićem su stigli fotograf Luka Tambača i snimatelj Marko Rukavina, koji bilježe svaki detalj puta, a za njima na biciklu Renato Bajo. Od spomenika na Vukovu klancu odvaja se napušteni, originalni dio stare ceste dugačak tristotinjak metara. S njega se uskoro na svome biciklu pojavio i Danijel Lacko. Granične formalnosti riješene su brzo jer je ekipa od MUP-a dobila dozvolu za prelazak granice na tome mjestu.
    Uslijedilo je kratko zadržavanje nad jezerom Kuti, a potom put do Bijeloga Vira gdje ih je u domu obitelji Bajo čekao ručak poslije kojega su preko Metkovića krenuli put Vida. Tamo im je domaćin bio predsjednik Udruge lađara Neretve Marko Marušić. Nakon obilaska Arheološkoga muzeja Narona svi se vraćaju u Metković gdje ih je pod mostom čekala lađa s lađarskom posadom Krvavca II. Na nju se kao veslač ukrcao i Lacko pa su zaveslali put Opuzena, otkud će lađu do Šarić Struge preuzeti posada Gusara iz Komina. Nastavak puta do Ploča bit će ponovno biciklom.
    Želimo im sretan put!