vijesti www.metkovic.hr

 Gradske vijesti

Dani kruha u Domu za starije i nemoćne

Metković, 24.10.2011. - U Domu za starije i nemoćne osobe i tjelesno ili mentalno oštećene osobe Metković održana je manifestacija Dani kruha - dani zahvalnosti za plodove zemlje. Već tradicionalno u sklopu manifestacije održana je prigodna priredba u kojoj su sudjelovali korisnici s posebnim potrebama. U kraćem programu izveli su igrokaz posvećen kruhu, nekoliko recitacija i pjesama, a svi okupljeni pozdravljeni su neretvanskom zdravicom.
    Na početku programa prisutne je pozdravila ravnateljica Doma dr. Višnja Bukvić, a različite vrste kruha, peciva i kolača koje su izradili štićenici s posebnim potrebama uz pomoć svojih odgojitelja blagoslovio je župni vikar župe Sv. Ilije fra Lukica Vojković.
    U sklopu manifestacije predstavljena je i knjiga Nove ribe Jadranskog i Sredozemnog mora autora prof. dr. sc Jakova Dulčića i dipl. inž. Branka Dragičevića. Knjiga je izašla u izdanju Instituta za oceanografiju i ribarstvo i Državnog zavoda za zaštitu prirode, a predstavlja vodič kroz novije promjene u ihtiofauni Jadranskog i Sredozemnog mora. Predstavio ju je sam autor koji je tom prigodom istaknuo kako smatra da su za pojavu novih ribljih vrsta najodgovornije promjene u klimatskim i hidrografskim procesima, ali postoje i mogućnosti aktivnog unošenja novih organizama i to njihovim bijegom iz marikulture zajedno s balastnim vodama, bijegom iz akvarija ili dolaskom s dalekomorskom flotom.