vijesti www.metkovic.hr

 Akcija

Mir i dobro

Metković, 12.12.2011. - Na području Policijske postaje Metković i ove će se godine provoditi akcija pod nazivom Mir i dobro. Ta, od 1993. već tradicionalna, akcija započinje na području cijele Republike Hrvatske u utorak 13. prosinca 2011. i trajat će sve do 8. siječnja 2012.
    Osnovna svrha akcije je osigurati sigurne i ugodne blagdane svim građanima Hrvatske, kao i svima onima koji će za vrijeme blagdana boraviti na našem području te osigurati povoljnu razinu javnog reda i mira i općeg stanja sigurnosti.
    Sukladno tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima, kao i svih prijašnjih božićnih i novogodišnjih blagdana, građani će u velikom broju obilaziti vjerska središta, okupljati se na organiziranim slavljima u ugostiteljskim objektima i otvorenim prostorima i dr., a bit će, također, povećan cestovni promet na svim graničnim prijelazima. Radi slavlja, građani će u slobodnoj prodaji nabavljati petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva za zabavu, čije neoprezno i nestručno rukovanje može izazvati teške posljedice, pogotovo kad su u dječjim rukama, a o korištenju eksplozivnih naprava i vatrenog oružja da ne govorimo.
    U blagdanskom razdoblju policija će pojačano kontrolirati nedozvoljenu prodaju pirotehničkih sredstava. U cestovnom će prometu posebnu pozornost posvetiti većoj protočnosti prometa i suzbijanju nezakonitoga unošenja pirotehničke galanterije preko graničnih prijelaza.
    Na mjestima gdje se okuplja veći broj građana povećana je mogućnost činjenja kaznenih djela džepnih krađa, drskih krađa i teških krađa, stoga policija poziva građane da vozila ne ostavljaju nezaključana kao i to da u njima na vidnom mjestu ne ostavljaju vrijedne stvari: torbice, novčanike, bankovne kartice, mobitele i dr. vrijedne predmete kako ne bi postali žrtvom ovih kaznenih djela.
    Zakonska regulativa i uporaba pirotehničkih sredstava:
    Zakonom o eksplozivnim tvarima (Narodne novine 178/04, 109/07 i 67/08) propisana je između ostalog podjela pirotehničkih sredstava, njihova prodaja i uporaba. Kategorizira ih proizvođač i to:
    Pirotehnička sredstva I. razreda (pirotehničke igračke, bengalske šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti-bombice, pucajući ulošci za cigarete, bomboni, žabice, čepovi i vrpce, pasije bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama, male petarde)
    • prodaja dozvoljena tijekom cijele godine (kiosci, prodavaonice, pokretne trgovine) i to osobama starijim od 14 godina,
    • uporaba dozvoljena tijekom cijele godine
   
    Pirotehnička sredstva II. (petarde, žabice, konfeti za sobnu uporabu, manje rakete) , III. (rakete, fontane, vatrometne kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom, rimske svijeće), T1 i P1 razreda
    • prodaja od 15. prosinca do 1. siječnja samo u prodavaonicama oružja, streljiva ili specijaliziranim prodavaonicama za prodaju pirotehničkih sredstava
    • prodaja pirotehničkih sredstava II. razreda dozvoljena osoba starijim od 16 godina, a III., T1 i P1 osobama starijim od 18 godina
    • uporaba pirotehničkih sredstava II. i III. razreda zabranjena je u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj ljudi u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca
    • pirotehnička sredstva III. razreda mogu rabiti osobe mlađe od 18 godina pod nadzorom roditelja ili skrbnika
   
    Pored Zakona o eksplozivnim tvarima, potrebno je skrenuti pozornost i na Zakon o oružju (Narodne novine 63/07), posebno na provedbu odredbi koje se odnose na nabavu, držanje, nošenje, ustupanje drugom na uporabu (djeci), na kaznene odredbe kao i na Pravilnik o sigurnosnim zahtjevima za pirotehnička sredstva, te uvjetima za njihovu podjelu (Narodne novine 135/08) i Pravilnik o prostornim, tehničkim i sigurnosnim zahtjevima koje moraju udovoljiti prodavaonice pirotehničkih sredstava (Narodne novine 141/08).
    Na području Policijske postaje Metković tijekom provođenja prošlogodišnje akcije nisu zabilježena propucavanja stambenih, ugostiteljskih i drugih objekata, vozila, kao ni ozljede osoba prilikom uporabe pirotehničkih sredstava.
    Policija poziva sve građane na suradnju u provedbi akcije i dostojnu proslavu predstojećih blagdana.
    U potpisu: Robert Vene, načelnik PP Metković