vijesti www.metkovic.hr

 Prirodne nepogode

Županiji prijavljene štete u poljoprivredi

Metković, 9.2.2012. - Po prestanku snježnih oborina članovi Gradskog povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda obišli su teren nakon čega su Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda uputili tzv. Prvo priopćenje o štetama na poljoprivrednim kulturama nastalim uslijed nanosa snijega.
    U priopćenju stoji kako su prošlog tjedna, 2., 3. i 4. veljače, visoki nanosi snijega praćeni temperaturom ispod ništice prouzročili štete na plasteničkoj proizvodnji. Nadalje stoji kako je na mnogim plastenicima uslijed težine snijega uništena konstrukcija i plastična folija zbog čega je nastradala tekuća proizvodnja uglavnom salate, blitve i špinata. U priopćenju se navodi i kako je snijegom i ledom prekrivena cjelokupna vanjska proizvodnja kupusnjača, kao i nasadi agruma, maslina i kivija zbog čega postoji realna opasnost da dođe do njihovog smrzavanja. Prva procjena Gradskog povjerenstva je da se nastale štete kreću u visini od 10 do 15 milijun kuna.
    Zbog svega navedenoga Županijsko povjerenstvo moli se da razmotri uočeno stanje na terenu i grube procjene šteta te u skladu sa Zakonom o zaštiti od elementarnih nepogoda i Metodologijom za procjenu šteta od elementarnih nepogoda procijeni jesu li se stekli uvjeti za proglašenje elementarne nepogode od visokoga snijega i leda.
    Važno je spomenuti da većina neretvanskih poljoprivrednika smatra da uz proglašenje elementarne nepogode država, županija i neretvanski gradovi trebaju iskoristiti utjecaj koji imaju kod komercijalnih banaka ili HBOR-a kako bi im se ponudili povoljni krediti s počekom otplate, što bi omogućilo pokretanje proizvodnje, kako u plastenicima tako i na otvorenome.
Foto: Denis Kadijević, Crometeo