vijesti www.metkovic.hr

 Predstavljanje knjige

Preživio sam Vukovar i Ovčaru

Metković, 15.2.2012. - Sinoć je u organizaciji Udruge Narenta i Frame župe Sv. Ilije u Galeriji GKS-a Metković predstavljena knjiga Preživio sam Vukovar i Ovčaru Vilima Karlovića. Riječ je o autobiografiji u kojoj autor govori o svom dramatičnom životu, a počeo ju je pisati u pritvoru nakon ubojstva kuma. Knjigu je prošle godine objavio Večernji list.
    U uvodnom dijelu autora je predstavio predsjednik Udruge Narenta Nikola Grmoja. Karlović je preživio bitku za Vukovar i zarobljavanje u vukovarskoj bolnici, strijeljanje na Ovčari (jedan od sedam preživjelih), mučenje na Veleprometu i u logoru Sremska Mitrovica. Nakon svega proživljenog u listopadu 1992. vraća se u svoju postrojbu te sudjeluje u svim velikim operacijama HV-a. Nakon vojne karijere Karlović nastavlja s poduzetništvom. Ulaskom u krizu 2008. počinju financijski problemi pa u pokušaju da spasi poslovanje posuđuje novac od vjenčanog kuma koji se bavio kamatarenjem. Premda je novac vratio, kum nastavlja potraživati iznose koje on više nije mogao plaćati te mu prijeti ubojstvom njega, supruge i djece. Pod pritiskom višemjesečnih prijetnji i ucjena 30. listopada 2008., za vrijeme prepirke, ispalio je na zagrebačkoj Savici nekoliko hitaca u kuma i ubio ga. Nepravomoćno je osuđen na četiri i pol godine. Pušten je na slobodu do presude Vrhovnog suda, odnosno do pravomoćnosti presude.
    U nastavku knjigu je predstavio sam autor. Detaljno govoreći o svakom dijelu izlaganje je potkrijepio odlomcima iz knjige koje su pročitale članice metkovske Frame . – Boraveći u pritvoru i prisjećajući se Vukovara i svega što sam proživio shvatio sam da mi dragi Bog daje nadu u i novonastaloj situaciji te su sve moje svađe i prepirke s Bogom te 2008. prestale. Vratio sam se Bogu i duhovnosti jer sam shvatio da je On taj koji mi je tu nadu dao i održavao je u oba slučaja mojega životnog pada. U knjizi sam ispripovijedao sve što mi se dogodilo. Izvorni tekst imao je preko tisuću i sto stranica, ali sam nakon mnogih čitanja uklonio najbrutalnije dijelove. Ostalo je dvjesto stranica patnje i bol, muka i tragedija. Ipak, odlučio sam da moram svima oprostiti. Poruka moje knjige je da nikada ne smijemo izgubiti vjeru i nadu u život, a bez oprosta ne možemo krenuti dalje. Ovo večeras nije promocija nego misija jer će mnogi od vas istinu o Vukovaru pričati dalje – rekao je između ostaloga Karlović.
    Metković je osmi grad u kojem je održana promocija spomenute knjige, a nakon Hrvatske bit će predstavljena u Njemačkoj. Prema Karlovićevim riječima pozivi su stigli i iz Amerike i Australije. Također, treba spomenuti kako je Karlovićev dvije godine mlađi brat Antonijo, koji je također sudjelovao u Domovinskom ratu, 21. rujna 1991. teško je ranjen u obrani Petrinje i zarobljen u povlačenju. Nakon toga mu se gubi svaki trag te se još uvijek vodi kao nestao.