vijesti www.metkovic.hr

 Komentar

Glavno je da smo usklađeni

Metković, 20.2.2012. - Prije godinu i nekoliko mjeseci stojim u čizmama na Velikoj rivi na koju se Neretva već počela izlijevati. Nisam sam, mnoštvom se šire glasine o veliku vodnu valu koji će nas sve podaviti k'o miševe. Što se događa gore preko granice? Puštaju li i dalje na Jablanici? Što je s famoznim Gornjim horizontima koji nam ljeti vodu otimaju, a zimi šakom i kapom daju? Zovem 112.
  Pristojno se predstavim mlađemu glasu i objasnim da bih htio na www.metkovic.hr objaviti pravovaljanu informaciju. Glas mi, isto tako pristojno, odgovori: „Gosparu, nazovite nas za pola ure. Do tada će nam stići najnovije izviješće Hrvatskih voda o vodostaju Neretve u Metkoviću.“
   Zahvalio sam mladome čovjeku, nije on kriv što ništa ne zna. Pa, ne treba meni trenutni vodostaj Neretve u Metkoviću. Upravo gazim po njemu. Treba mi podatak koji će ljude umiriti ili ih navesti na još veći oprez, a svakako ne dovesti u paniku.
   Imali smo „stoljećima“ 92, 93 i 94, i svi smo se na njih naviknuli. A onda smo postali kandidati za ulazak u EU. Kandidatura je podrazumijevala i usklađivanje s tonama europskih propisa i standarda, na što su potrošeni milijuni. Nema veze čega. Milijun je milijun. Tako je ispred dvoznamenkastih nam brojeva trebalo dodati još jednu jedinicu. Neš' ti problema. A je li zaista tako?
   Zamislite paniku koja snađe svakoga normalnoga kada se nađe u situaciji da nazove 92, 93 ili 94, a zna da su oni promijenjeni. Prije svega treba drhtavom rukom otipkati jedan broj više.
   Bilo je predviđeno da sve ide preko 112, a onda je odlučeno da će hitna, ipak, biti izravna sa 194. Ajde, dobro. Zapamtit ćemo i tu jedinicu ispred. Ali pazite, ako ste korisnici određenih telekomunikacijskih operatera možete pri tome imati problema jer „treba obaviti tehničke prilagodbe“. A sekunde, koje život mogu značiti, neka teku. Glavno je da smo usklađeni.
Ivica Puljan