vijesti www.metkovic.hr

 Priroda

Zima napučila Ušće pticama

Metković, 2.3.2012. - Prije nekoliko dana pratili smo na ušće Neretve Bariću Ilića koji je išao provjeriti kakva je trenutna populacija divljih guska koje su veliki ledovi u unutrašnjosti potjerali bliže moru.
    Bariša nam je rekao da je u nekim danima brojio i preko tisuću sto jedinki, koje bi se pred mrak okupile u laguni kraj brdašca Galičak, te da je među njima uočio i nekoliko jedinki crvenovrate guske koja već desetljećima nije viđena u našim krajevima.
    Nadajući se dobrim fotografijama stigli smo na Ušće, međutim guske nisu bile „na svome mjestu“. U laguni ih je bilo samo desetak, a ogromno se jato odmaralo na nekoliko stotina metara udaljenu pješčanom sprudu. Bariša je rekao da ih je oko osam stotina i dodao – netko je sigurno noćas pucao na njih pa se sada boje u lagunu. U to smo se malo kasnije i uvjerili jer je u „kočaku“, kako lagunu zove lokalno stanovništvo, plutala jedna mrtva guska.
    Bez skupe fotoopreme u uvjetima slabe vidljivosti nismo uspjeli kvalitetno fotografirati guske na velikoj udaljenosti, ali nam se pružila prigoda u kadar uhvatiti gotovo cijelo jato kada se napokon podiglo s pijeska i nekuda odletjelo. Kasnijim prebrojavanjem s fotografije uvjerili smo se da je Barišino iskusno oko dobro procijenilo broj ptica.
    Koliko znamo, guske su se već vratile na sjever. Možda je tamo hladnije, ali se barem na njih ne puca u vrijeme lovostaja.