vijesti www.metkovic.hr

 Zdravstvo

Najveći interes do sada

Metković, 19.3.2012. - U Domu zdravlja Metković završen je i treći tečaj za trudnice. Tečaj je trajao dva dana, a kao i prethodna dva puta održan je u organizaciji Patronažne službe Doma zdravlja Metković.
    Prvoga dana predavanja su održali ginekolog dr. Mihovil Jeramaz i babica Marija Jakiša, a drugoga fizioterapeut Vesna Talajić i viša medicinska sestra Anica Proleta-Majić. U okviru tečaja buduće mame imale su prigodu obići i metkovsko rodilište kao bi stekle uvid u ono što ih očekuje te kako bi se upoznale sa svim prednostima, ali i nedostatcima poroda u Metkoviću.
     – Prvi tečaj održali smo u lipnju prošle godine, a ovaj zadnji izazvao je najveći interes do sada. Pohađalo ga je 15 trudnica od kojih je 10 prvorotkinja. Posebno nas veseli što se za tečaj odlučilo i pet žena kojima ovo nije prva trudnoća, odnosno žena koje znaju što ih čeka na porodu i nakon njega. U mom predavanju osvrnula sam se na matične stanice krvi iz pupkovine jer mislim kako je važno žene educirati o nečemu tako važnom što može spasiti mnoge živote. Upoznala sam ih i s postupkom prikupljanja krvi iz pupkovine koji je u potpunosti bezopasan za mamu i bebu, a koji će se najvjerojatnije uskoro moći obaviti i u našem rodilištu. Organiziranjem tečajeva želimo povećati broj poroda u našem rodilištu o čijoj kvaliteti svjedoči i status Rodilište - prijatelj djece koji mu je nedavno dodijeljen. Riječ je o istoimenom projektu koji su pokrenuli UNICEF i SZO, a koji se u Hrvatskoj provodi od 2006. Sljedeći tečaj planiramo održati u svibnju, a kao i prethodna tri biti će besplatan – rekla nam je patronažna sestra Anica Proleta Majić koja je ujedno inicijator i voditelj sva tri održana tečaja.