vijesti www.metkovic.hr

 Tradicija

Neretvanski pučki pjevači u Splitu

Metković, 30.3.2012. - U konkatedrali sv. Petra u Splitu predstavljena je pasionska baština doline Neretve.
   Na koncertu korizmenih pučkih napjeva župa Neretvanskog dekanata, koji je po četvrti put održan u okviru Festivala pasionske baštine, nastupali su pučki crkveni pjevači župa Sv. Ilije i Sv. Nikole iz Metkovića, župe Gospe Karmelske s Bagalovića, župe Sv. Jure iz Desana, župe sv. Ante Padovanskog iz Komina, župe Presvetoga Trojstva iz Rogotina, župe Sv. Stjepana Prvomučenika Slivno Ravno-Vlaka, župe Sniježne Gospe iz Vida i župe Srca Isusova i Marijina iz Vidonja. Da bi ugođaj bio pravi preduskrsni pobrinule su se žudije iz župe Sniježne Gospe iz Vida.
  Tijekom sedamdesetak minuta, koliko je trajao koncert naziva Prosti Gospodine, puku tvome prosti, milosrđe tvoje Veliko je dosti, otpjevana je Pučka (korizmena) misa doline Neretve, Obred za mrtve i napjevi Velikog petka, dok su žudije prikazale čin „padanja“ uz pjesmu Slava Bogu na visini.
   Svih devet skupina program je izvelo besprijekorno, a jedino ostaje za žaliti što koncert nije bio bolje posjećen. Od mnogih visokih uzvanika koji su dobili pozivnicu odazvao se samo splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić koji se na početku obratio nazočnima.
   Među poznatim licima u publici primijetili smo fra Božu Lovrić, fra Matu Matića i don Milu Vidovića. Koncert su pratili i don Stanko Vrnoga i don Mihael Prović koji ispomažu župu Sv. Petra. Zanimljivo je kako su uz već spomenuta dva Neretvanina, don Stanku i don Mihaela, uz župu Sv. Petra vezana još dvojica Neretvana i to župnik Radojko Vidović i njegov kolega, Metkovac don Mate Brečić.