vijesti www.metkovic.hr

 Energetika

Svašta

Metković, 7.7.2012. - Nedavno smo pisali o malome njemačkom selu koje od vjetra i sunca proizvodi toliko energije da je može i prodavati. Naglasak nije bio na energiji nego na lokalnoj inicijativi, jer to je selo uskočilo u prvi vlak. Kada bi sva njemačka sela postupila isto to ne bi funkcioniralo jer bi se sustav raspao.
   Naime, za stabilnost sustava potrebne su elektrane koje struju proizvode sagorijevanjem nekoga prirodnog energenta, korištenjem hidropotencijala ili razbijanjem atoma. Vjetar i sunce mogu pomoći, ali se na njih ne možemo osloniti.
   Portal PoslovniPlus prenio je vijest da se na stari londonski most postavljaju solarni paneli koji će napajati polovicu središnjeg Londona. Svašta.
   U tekstu lijepo piše da će paneli pokrivati 6000 metara četvornih. I nikome nije palo na pamet da se s dvanaest varićaka može proizvesti struje za, lupamo napamet, zgradu u Športskoj ulici u Metkoviću. Radi se o površini koju bismo dobili da solarnim panelima natkrijemo Neretvino igralište. U članku piše da će se s te površine napajati pola središnjega Londona. Valjda su mislili na pola energije potrebne za punjenje mobitela u središnjemu Londonu. Pa vi sad čitajte vijesti.