vijesti www.metkovic.hr

 Inicijative

I HSLS se uključio u borbu za dolinu Neretve

Metković, 19.7.2012. - Priopćenje za javnost ogranaka Hrvatske socijalno liberalne stranke Ploče, Metković i Opuzen na temu „Tražimo od Vlade Republike Hrvatske da zauzme stav o projektu Gornji horizonti“.

    Priopćenje za javnost
   
    Tražimo od Vlade Republike Hrvatske da zauzme stav o projektu Gornji horizonti Planiranim projektom izgradnje hidrocentrala Gornji horizonti u istočnoj Hercegovini te izgradnjom HE Dubrovnik 2 i temeljem dogovora u Banja Luci između prvog potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske, Radimira Čačića i premijera Republike Srpske, Aleksandara Džombića o zajedničkim ulaganjima u razvoj elektroenergetskih kapaciteta i prometne infrastrukture, ogranci Hrvatske socijalno liberalne stranke Ploče, Metković i Opuzen donose zajedničko priopćenje za javnost:
    Izgradnjom tri hidroelektrane HE Dabar, HE Nevesinje i Bileća na području Republike Srpske u sklopu projekta Gornji horizonti i izgradnjom HE Dubrovnik 2 dolina Neretve bi mogla postati beživotna slana pustinja. Kako veliki dio stanovnika svoju životnu egzistenciju osigurava na temelju poljoprivredne proizvodnje ovakve najave, a pogotovo i dogovori dviju vlada unose nemir i strepnju u stanovništvo doline Neretve. Napominjemo da je i već veliki problem prisutan u vodoopskrbi na području doline Neretve. Nastavkom započetog projekta moglo bi doći do totalnog kolapsa u sustavu vodoopskrbe, a znajući da se sustav proteže od doline Neretve, poluotoka Pelješca do otoka Korčule i Lastova posljedice bi bile katastrofalne. Na kraju u pitanje dolazi i uzgoj školjaka u Malostonskom zaljevu zbog možebitnog poremećaja u dotoku slatke vode u zaljev.
    Projektom Gornji horizonti ugrožena je ne samo dolina Neretve, nego i cijela Dubrovačka-neretvanska županija. Stoga tražimo od Vlade Republike Hrvatske i resornog Ministarstva zaštite okoliša da se nakon odluke o prestanku gradnje pelješkog mosta i izjave premijera o dva kamena napokon počne ponašati savjesno i odgovorno prema stanovnicima najjužnije županije, onako kako bi se trebala ponašati svaka ozbiljna vlast u obrani svog teritorija i nacionalnih interesa. Na kraju pozivamo Vladu Republike Hrvatske da se javno očituje o detaljima dogovora iz Banja Luke i zauzme jasan stav o započetom projektu Gornji horizonti.

    Ogranci HSLS-a Ploče, Metković i Opuzen.

    v.d. tajnik ŽV HSLS-a DNŽ-a
    Emil Karamatić