vijesti www.metkovic.hr

 Smijurija

Lako je tuđim kur*** gloginje mlatit

Metković, 24.7.2012. - Znakovita je bila medijska blokada metkovskoga prosvjeda, a i ono što je izašlo u nekim tiskovinama izgleda da je pisano po copy-paste ili pljuni i prilipi načelu. Kada je prije godinu i pol milijunskim Zagrebom marširalo nekoliko tisuća (ili nekoliko promila) građana tražeći ostavku HDZ-ove vlad(avin)e, o kojoj sve najgore, svi su se mediji potrudili to popratiti čak i izravnim internetskim prijenosima. Slično se dogodilo i za nedavnih parada ponosa što su ih organizirali homoseksualci i srodne skupine.
   Kada su se Neretvani okupili u Metkoviću da, kao Potjeh, traže istinu, to gotovo nikoga nije zanimalo. Iz metkovskoga dopisništva HTV-a doznali smo da su na odmoru, no mislimo da im je iz C(K)entrale moći onemogućeno djelovanje. Izgleda da je na skupu u Metkoviću bilo više špijuna nego istraživačkoga novinarstva.
   Večeras se HRT „opoštenio“ time što je u emisiju U krupnome planu pozvao Anu Musu da iz metkovskoga studija reče nekoliko riječi o Gornjim horizontima. Ana je, shvativši nemoguću misiju, napravila više od mogućega. No, završetak te emisije, tj. završne riječi predsjednika Uprave HEP-a Zlatka Koračevića i prvoga, prije svih, potpredsjednika Vlade RH Radimira Čačića pokazale su svu nakaradu kojom se želi obmanuti javnost. Počnimo, i red je tako jer prvi je od svih, od Čačića.
   Dakle, Čačić se na javnoj televiziji usudio izjaviti da Projekt Gornji horizonti nema nikakve veze s planiranom HE Dubrovnik II. Il' je lud il' se ludim pravi. A možda i oboje? Što je još opasnije.
   Evo kratkoga objašnjenja. HE Dubrovnik (jedan) izgrađena je 1965. s nakanom da koristi vode akumulacije Bileća (brana Grančarevo), tj. kompenzacijskoga bazena što ga je stvorila brana Gorica pred Trebinjem. Od Trebinja do Plata prokopan je tunel koji vodom opskrbljuje turbine dvaju generatora ukupne snage 216 MW, ili oko trećine Krškoga. Već tada zamišljena je i druga faza, no dogodilo se Hrvatsko proljeće pa taj dio nikada nije realiziran. U Domovinskome ratu ta je hidroelektrana radila punim kapacitetom (bez obzira na dubrovačko-trebinjske tenzije) jer je napon trebao objema stranama. Navodno je hrvatska strana tada sebi priskrbljivala više energije nego što je to bilo dogovoreno još u Jugoslaviji.
   Kada je zašutjelo oružje nisu progovorile muze nego kapital iz bogtepitaj kojih izvora. Nastavljena je gradnja projekta Gornji horizonti, taj put s drugim igračima apokalipse.
   Dvjestotinjak megavata Dubrovnika I. uspješno se već desetljećima nosi s vodama sliva Trebišnjice, no novih tristotinjak megavata Dubrovnika II. ištu novu vodu. A vode nema, pa nema. Osim ako se otme slivu rijeke Neretve. To autist Čačić ni ne može razumjeti.
  Smijurija, već više od deset godina vijesti na ovim stranicama pokušavamo staviti u određene kategorije, ali nam se nikada do sada nije dogodilo (možda smo štogod i propustili) da otvorimo kategoriju Smijurija. Činimo to sada prvi put potaknuti spomenutim Čačićevim istupom, kojemu je šlag na kraju dodao predsjednik Uprave HEP-a Koračević tvrdeći da Dubrovnik I. i Dubrovnik II. koriste iste vode. Čovjek ništa nije slagao. Samo je zaboravio reći otkuda te vode potječu, tj. koliko je vode iz sliva rijeke Neretve potrebno prevesti (ukrasti) da bi se kroz tunel promjera gotovo sedam metara, ili površine blizu 40 m2, pokrenulo planirano postrojenje Dubrovnika II. snage malo manje od polovine Krškoga.
   Odgovorna Vlada odgovorna je svojim građanima. Nebrojeno je to puta izjavo premijer Milanović. Neka to ponovi još jednom kada se radi o sudbini građana doline Neretve.
   Ako se politika i odluči na gradnju Dubrovnika II. neka to političari svojim potpisima ovjere. Neka svom svojom imovinom (a ne kao do sada političkim funkcijama) garantiraju da dolina Neretve od Gornjih horizonata neće pretrpjeti nikakve štete. Stara je narodna „lako je tuđim kur*** gloginje mlatit“.
Naslovna karikatura: www.niktitanik.com