vijesti www.metkovic.hr

 Komentar

Ima li tko prikladnu pirju?

Metković, 25.7.2012. - Nekada se govorilo: „Papir sve trpi“. Danas je papir postao internet. Pogledajte gdje su prema nekima Veliki i Mali škoj. No, nastranu to.
   Čeka li nas još jedna izdaja temeljena na povijesnome falsifikatu? Jer, ne radi se samo o ta dva otočića. Zamislite kako bi izgledalo hrvatsko teritorijalno more da nemamo Palagružu, Vis, Lastovo? Oni koji se mora sjete samo kada su godišnji odmori ne mogu shvatiti da su Veliki i mali škoj u Malostonskome zaljevu jugu Hrvatske isto što i pučinski otoci cijeloj Hrvatskoj. Čak i više od toga jer je nekadašnja Dubrovačka republika sultanu ustupila teritorij samo do obalne crte. Poluotok Klek je na starim kartama redovito bio ucrtan s granicom povučenom nekoliko stotina metara od njegova vrha. Ima li tko prikladnu pirju? Možda ovo s pirjom neki i ne shvate. Neka se raspitaju!
   Evo i dodatka. Karta iz 1895. na kojoj se jasno vidi da granica između Austro-Ugarske i Bosne i Hercegovine ide obalnom crtom poluotoka Kleka. Radi se o vremenu kada je Bosna i Hercegovina praktički bila pod austrougarskom upravom pa nije bilo razloga da falsificira vlastite (unutarnje) granice nego je na kartu ucrtano stvarno stanje na terenu. Napomenimo i to da su karte naših prostora precizne (crtane temeljem geodetskih mjerenja) tek od druge polovice XIX. st.