vijesti www.metkovic.hr

 Narona

'Druga rimska noć' privukla tisuću gostiju

Metković, 28.7.2012. - Sinoć je u organizaciji Arheološkog muzeja Narona u Vidu održana Druga rimska noć u Naroni koja je ponovno privukla velik broj posjetitelja.
    Bogatim programom posjetiteljima se pokušalo prikazati kakav je mogao izgledati život na tome mjestu prije dva milenija. Na tržnici se mogla „kupiti“ (hrana i piće bili su besplatni) različita roba pa čak i robovi, a u pokrajnjoj ulici majstori starih zanata izrađivali su različite predmete. Moglo se otići i frizeru i načiniti si starorimsku frizuru. U rimskom „amfiteatru“ učenici Gimnazije Metković izveli su Škrtca. Posebna atrakcija bile su plesačice i plesači s vatrom te prava borba gladijatora na vidonjskoj rivi. Na kraju su „Rimljani“ mogli kupiti robinju ili roba, za što su na nadmetanju trebali izdvojiti od 20 do 40 kuna. Sve to bilježili su starorimski fotoreporteri.
    Druga rimska noć svakako je uspjela zahvaljujući velikoj potpori samih Vidonjki i Vidonjaca koji su odjeveni u antičke kostime sudjelovali u programu, ali i u opsežnim pripremama te kao domaćini izvođačima koji su došli sa strane.
    Jedina „zamjerka“ jest smještaj glavne pozornice nad mozaikom kraj Muzeja jer mnogi posjetitelji, koji su stajali naniže, nisu mogli pratiti program. Možda bi je trebalo smjestiti na drugu stranu trga i tako iskoristiti okolna uzvišenja koja čine ulica i stube Muzeja.
    Evo što smo mi uspjeli zabilježiti objektivom fotoaparata: