vijesti www.metkovic.hr

 Inicijative

Stručnjaci se izjasnili o prijetnji

Metković, 9.8.2012. - Sinoć je u Opuzenu na Trgu kralja Tomislava u ponešto neobičnu ozračju održana znanstvena tribina “Gornji horizonti i HE Dubrovnik 2, prijetnja dolini Neretve – istina ili zabluda?”.
   Prvi je nastupio dipl. inž. geologije Tomislav Bilopavlović koji je svoj radni vijek proveo na izgradnji hidroelektrana na rijeci Neretvi i njenim pritocima. Bilopavlović se referirao na javnosti gotovo nepoznat znanstveni skup koji se prije nekoliko godina održao u Neumu, baš na temu blisku problemima koje bi dolina Neretve mogla imati (već ih uveliko ima) dovršenjem Projekta „Gornji horizonti“. Prikazao je kartu na kojoj se jasno vide veze zapadnoga dijela Popova polja s izvorima na lijevome zaobalju Neretve, počevši o d Hutova blata do jezera Kuti. U svome izlaganju Bilopavlović je nepobitno ustvrdio da će sporni projekt i te kako utjecati na dolinu Neretve, ali kao dodatnu prijetnju istaknuo je hidroelektrane na Neretvi koje sprječavaju donos sedimenta i tako omogućuju prodor mora duboko u unutrašnjost.
  Karstolog dr. sc. Ivo Lučić, rodom iz Popova polja, ukazao je na probleme koje sa sobom nosi tako agresivan zahvat u prirodu. Iznio je niz dokaza o štetnosti na floru i fauni kao i na ljudsko zdravlje.
   Dr. sc. Mario Šiljeg, tehnolog za vode i hidrotehniku i znanstveni suradnik u području inženjerstva okoliša, ponovio je svoje javnosti već poznate, stavove i rekao da je BiH potpisivanjem konvencije ESPO Republici Hrvatskoj dan snažan instrument da zaštiti svoje interese.
    Posljedni govornik bio je dipl. inž. biologije Goran Šafarek, voditelj projekta Rijeke Hrvatske, koji sprema doktorat upravo na temu hidroenergetskih zahvata na hrvatskim rijekama. Šafarek je pokušao oboriti tezu o hidroelektranama kao izvoru energije koji uopće ne utječe na okoliš. Rekao je da rijeka nije samo vodotok između jedne i druge obale. Za primjer je uzeo izgradnju HE Lešće na rijeci Dobri (minornu u odnosu na Gornje horizonte) nakon čije su gradnje uočeni brojni problemi pa je Karlovačka županija bila prisiljena oformiti stručni tim čiji je zadatak otkloniti negativne posljedice. Dakle, prvo se išlo na izgradnju, a tek potom su se pokušale sanirati štete.
   Tijekom tribine puštena je i snimka telefonskoga razgovora s dekanom Agronomskoga fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Davorom Romićem koji je potvrdio da bi bilo kakav poremećaj dotoka slatke vode u dolinu Neretve bio katastrofalan za ovdašnju poljoprivredu koja već sada, kako je Romić rekao, zbog zaslanjenja tla ima gubitke u prinosu od oko 30%.
    Tribina u Opuzenu i jest i nije ostvarila svoj cilj. Jest jer je za problematiku Gornjih horizonta čulo nekoliko stotina ljudi koji su sjedili pred kafićima i manje ili više koncentrirano pratili što se govori. Nije jer se očekivalo da će na nju doći stotine onih čija je egzistencija ovisna upravo o vodi i čiji nasadi mandarina, lubenica i drugoga blaga leže na dva metra ispod površine mora.
   Treba li se Donjanima donjim more uliti u njihove parcele prije nego što im se „voda ulije u uši“? Bit će da je tako, a tada će biti kasno.
   Građanska inicijativa „Spasimo dolinu Neretve“, koja je bila organizator tribine, na kraju je još jednom iznijela svoje poznate stavove i pozvala sve da se im se priključe u daljnjim akcijama, a prva će biti u Metkoviću na dan Maratona kada će mirno prosvjedovati po velikim transparentom na Trgu kralja Tomislava.