vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

'Bologna' nije ispunila očekivanja

Metković, 15.8.2012. - Javna je tajna da tzv. Bologna na hrvatskim sveučilištima nije donijela ono zbog čega smo pristupili toj reformi visokoškolskih ustanova. Ideja da će naša djeca moći studirati bilo gdje u Europi trenutno je nikad nedostižnija, a velik broj fakulteta suočio se s organizacijskim i kadrovskim problemima, zbog čega već godinama ispaštaju naša djeca.
   Prenatrpani programi, i neusklađenost među njima oduzimaju našim studentima i ono vrijeme koje nemaju pa prvostupnici ni ne razmišljaju da semestar-dva „odrade“ na nekom europskom sveučilištu jer su svjesni da bi po povratku na matični fakultet bili u zaostatku za kolegama. A upravo ta portabilnost bila je jedna od osnovnih ideja Bologne. Važno je da smo mi odmah uskočili u taj proces ne razmišljajući da smo time od naše djece načinili pokusne kuniće, jer bilo je važno pokazati proeuropsku orijentaciju.
   Da probleme s Bolognom nemaju samo naša djeca govori i članak Bologna nije ispunila očekivanja“ koji donosi Deutsche Welle.