vijesti www.metkovic.hr

 Akcija

Hrvatska prvi put cjelovita

Metković, 9.9.2012. - Akcija spajanja Južne Hrvatske pomoću povezanih neretvanskih lađa, brodica i brodova te drugih manjih plovila uspješno je izvedena danas na trasi budućega Pelješkoga mosta između Komarne, tj. Duboke i Brijeste na Pelješcu.
   Kako su organizatori Udruga lađara Neretve u braniteljska Udruga Zavjet i najavljivali, u Neretvanskom se kanalu okupilo mnoštvo plovila čije je povezivanje trajalo preko sat vremena. Procjena je da ih je bilo barem 250, neki kažu i oko 300, no svakako dostatno da se spoje dva mjesta koja će jednom spajati Pelješki most. Mnoga plovila stajala su poprijeko na trasu mosta, a spoj je bio dosta krivudav, što znači da ih je svakako bilo i više nego je trebalo za spoj po načelu pramac-krma. O broju plovila najbolje svjedoči posljednja fotografija koja ih prikazuje na odlasku. Naravno, treba vidjeti i fotografije s pelješke strane.
   Nakon što je preko razglasa oglašeno da je spajanje uspješno okončano pročitan je zahtjev za nastavak gradnje Pelješkoga mosta, a upućeno je i jasno upozorenje Vladi, tj. Hrvatskome saboru da ni u kojem slučaju ne ratificira sporazum o razgraničenju sa Bosnom i Hercegovinom kojim bi se toj susjednoj državi prepustili Veliki i Mali škoj te vrh poluotoka Kleka, od trase mosta udaljenog samo osamstotinjak metara, a to prema nekima znači da bi se dio trase mosta nalazio u BiH. Rečeno je da je takvo ustupanje hrvatskoga teritorija suprotno hrvaskim interesima i smatrat će se veleizdajom.
   Događaj je s obale pratio velik broj građana, među kojima su uočeni i mnogi pripadnici braniteljskih udruga.