vijesti www.metkovic.hr

 Komentar

Stiže prvi novac za Pelješki most

Metković, 10.9.2012. - Kako je danas na svojim internetskim stranicama objavio Večernji list iz Europske unije stiže nam prvi novac za Pelješki most. Radi se o oko 200 tisuća eura, čime bi se platila izrada Predinvesticijske studije za gradnju mosta.
   Što se tu krije, teško je reći. Studija može pokazati da se gradnja mosta ekonomski ne isplati pa će vladajući njome pred južnim Hrvatima mahati kao sa „Svetim pismom“. No, gledati na takav jedan projekt samo kroz ekonomsku prizmu naivno je (ili pokvareno) do boli.
   Tako danas u Slobodnoj Dalmaciji Damir Pilić provali da što će nam most kada je EU most, objašnjavajući to time kako će ulaskom Bosne i Hercegovine u EU nestati granice pa nam most neće biti potreban. Imaju li Damir i njegova novina baš tako kratko pamćenje i jesu li zaboravili da su samo prije dvadeset godina mogli birati hoće li do Zagreba pontonom na Masleničkom ždrilu (oko kojega su pobunjeni Srbi „lake šale“ dobacivali najobičnijim minobacačkim granatama, ili će preko oštećena Paškoga mosta pa trajektom na podvelebitsku Priznu? Kako bi D. P. i njegova S. D. danas razmišljali da nije bilo akcije Maslenički džep i, na koncu, Oluje te da i dan-danas moraju preko Paga? Vjerojatno bi bili u prvim redovima onih koji bi se zalagali za izgradnju mosta Prizna-Žigljen. Bi li onda bili strpljivi i čekali da SAO Krajina uđe u EU? Ne bi me čudilo da se radi o novinaru neke lokalne zagrebačke novine koja i Novi Zagreb smatra Balkanom jer je preko Save.
   Malo je čudno da nas naslovna vijest sustiže samo dan nakon što je nekoliko tisuća građana na pola tisuće plovila zavapilo za mostom koji im život znači. No, ne radi se samo o njihovu životu, radi se tu o hrvatskome integritetu, kao što je i pitanje granice na Kleku. Neka se javi taj “baja“ koji može jamčiti da će BiH ući u EU za koju godinu, da će EU opstati i da se povijest na ovim našim prostorima neće ponoviti. Dabogda se sve dobro svršilo (previše je nepoznanica u jednadžbi da bi tako bilo), ali Pelješki most je svejedno važan za opstanak ljudi na Pelješcu i Korčuli. Važno je da ga nastavimo graditi onoliko koliko možemo, s novcem EU ili bez njega.
Možete sada reći da je na jučerašnjem događanju zamijećen neobično velik broj HDZ-ovih članova i pristalica (svatko nekoga zna) te da je HDZ svime vješto upravljao skrivenim polugama. Bit će u tome barem zrno istine, mada se HDZ najmanje može dičiti Pelješkim mostom čiju su gradnju nekoliko puta otvarali pa bi mogli uz bok stati samome Potemkinu. Ipak, Bilo naroda je jasno uputilo poruku trenutnoj Vladi. Pitanje je samo je li Vlada toliko pametna da osluškuje to bilo ili je bahata, kao i sve druge koje su joj prethodile, pa sad kupuje vrijeme nekakvom Predinvesticijskom studijom za gradnju Pelješkoga mosta.
Ivica Puljan