vijesti www.metkovic.hr

 Komentar

Muda od labuda

Metković, 19.9.2012. - Kakva će muda imati od naroda izabrani zastupnici u Hrvatskome saboru pri izglasavanju ratifikacije Sporazuma Tuđman-Izetbegović o HR-BiH granici na Kleku te o sudbini Velikoga i Maloga škoja, vidjet ćemo uskoro.
   Projekt Pelješkoga mosta, s kojim se donedavna baratalo, predviđao je čudovište visine 55 metara i raspona među središnjim pilonima od 400 metara. Sve to zbog ucjene susjedne BiH koja svako malo u Neum namjerava dovesti kruzere kojih se ni Dubrovnik ne bi postidio, ali i američke razarače i nosače aviona. Ako baš ne bude takvih mogu i turski, no i njima bi kakva antena mogla zapeti za most, i eto ti vraga. Tko će nadomirit štetu?
   Nošena EUforijom Hrvatska se drznula pokazati muda pa je projekt mosta znatno prepravljen, što znači i pojeftinjen. No, ne lezi vraže, promptno su reagirali svjetski poznati i priznati stručnjaci za pomorsko pravo i ine znanosti. Jedan od njih je akademik Ibrahim Bušatlija, ekspert za geomorfologiju i član Pomorskog društva Bosne i Hercegovine, koji je novi projekt nazvao agresijom Hrvatske na pomorske vode BiH. Ima čovjek pravo jer njegovi pretci od stoljeća sedmog vršljaju jadranskim vodama, love ribu, uzgajaju školjke, krpaju mriže što im ih dupini paraju… I lavandu čak uzgajaju.
   Morate priznati da to baš nisu argumenti za bacit'. Uvažit će ih i hrvatski bezmudi sabornici koji ne razmišljaju dalje od danas. Ratificiraju li sporni Sporazum možda neće biti jeftinijega mosta jer, prema nekima (proširite gornju kartu), granica Hrvatske i Bosne i Hercegovine u tome slučaju presijeca trasu Pelješkoga mosta. Čak i više od toga. Time BiH umjesto unutarnjega mora dobiva teritorijalno more i sva prava koja iz toga proizlaze.
   Znaju li ti nositelji muda od labuda, ili, recimo hrvatski, labuđih muda, da se danas sudi jednome Sanaderu i njegovoj kamarili? Misle li da ni oni neće doći na red? Za veleizdaju se nekada odsijecala glava, no danas živimo u drugome vremenu. Dovoljna će biti i muda od labuda.
Ivica Puljan