vijesti www.metkovic.hr

 Komentar

Vedrana Krstić Ivanišević, moja heroina

Metković, 30.9.2012. - S Dylanom se družim ni sam ne znam od kada. Sjećam se samo jedne sobe u londonskome Croydonu daleke 1972. kada sam otkrio elpijeve ranoga Dylana. Najstariji među njima (bio je još jedan prije, ali ga u toj sobi bilo nije) bio je The Freewheelin' Bob Dylan s omotom (coverom, ako vam je to razumljivije) na kojemu mladi Robert Allen Zimmerman ulicom šeće pod ruku s djevojkom u zelenu kaputu.
   Neosporna legenda, borac za pravdu, Tarzan, Zagor, kapetan Mark rokendrola postade neki dan Mirko i Slavko. Možda čak samo Slavko, jer Mirko je bio stariji i pametniji pa je Slavku (istražite podrijetlo imena) često neke stvari morao dodatno objašnjavati. Naravno, sve to na partijskoj crti jer je Slavku Bog bio dao srce, a malo ga umom zakinuo.
   Tako naš Slavko neki dan u svoju teoriju i praksu osjeta njuha uvrsti Hrvate i Srbe. Nije da se Hrvati i Srbi šmekaju, ali nije ni da se ne šmekaju. Ni manje ni više nego što neki Hrvat šmeka drugoga Hrvata ili Srbin drugoga Srbina. Naročito kada igraju Hajduk i Dinamo ili Zvezda i Partizan.
   Što li je starina Novak (oprostite, Dylan) htio reći u intervjuu za časopis Rolling Stone kada je izjavio „Ako imate korijene nekog robovlasnika ili pripadnika Ku Klux Klana, crnci to mogu osjetiti. Jednako kao što Židovi mogu 'nanjušiti' naciste, a Srbi Hrvate“ vjerojatno nikada nećemo doznati? Možda to ne zna ni sam Dylan. Možda mu je to u tomu trenutku izgledalo kao zgodan nastavak priče o američkim bijelcima koji su o prvo drvo vješali crnce ili o nacistima koji su kao korov trijebili Židove. Očito je da se stari Robert (koji je koncem sedamdesetih postao ponovnorođeni kršćanin, objelodanjeno albumom Slow Train Coming) poigrao sa stvarima o kojima pojma nema i tako nanio štetu i Hrvatima i Srbima koji i u Hrvatskoj i u regiji ubuduće trebaju živjeti u miru.
   Zato je Vedrana Krstić Ivanišević, urednica na Hrvatskome radiju Split, moja heroina. Da je Dylan u svomu neznanju i zamijenio hrvatsko-srpsku ulogu i da je neka urednica na srpskome radiju njegove pjesme skinula s programa bila bi potpuno u pravu, jer niti su svi Hrvati kalali sve Srbe, niti su svi Srbi klali sve Hrvate. Lekcija iz gimnazijskoga predmeta logika.
Ivica Puljan